Fico je zmagovalec sobotnih predčasnih volitev. Foto: Reuters
Fico je zmagovalec sobotnih predčasnih volitev. Foto: Reuters

Čaputova je poudarila, da je podelitev mandata za oblikovanje vlade zmagovalcu volitev "ustavna tradicija", njena naloga pa je spoštovati izide volitev, ki so bile po njenih besedah demokratične in poštene.

Čaputova je sicer nekdanja članica liberalne stranke Progresivna Slovaška, ki je na volitvah zbrala 18 odstotkov glasov in tako končala na drugem mestu.

Socialdemokratska stranka Smer-SSD je zmagala s 23 odstotki glasov in tako dobila 42 sedežev, kar pa je premalo za večino v 150-članskem parlamentu. Na tretjem mestu je Glas-SD pod vodstvom Petra Pellegrinija, ki je nastal leta 2020, ko je skupina poslancev zapustila Ficovo Smer, in se zdaj omenja kot morebitni koalicijski partner Smer-SSD-ja. Čaputova se bo v prihajajočih dneh srečala z voditelji strank.

Volivcem se je zahvalila za visoko, 68-odstotno udeležbo, in pozvala k medsebojnemu spoštovanju in nadaljnji gradnji poštene in demokratične družbe.

"Dogovorili smo se za dvotedenski rok, ki ga bom imel na voljo za sestavo vlade," je Fico povedal novinarjem po srečanju s predsednico. "To ne bo lahek proces, a naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo sestavili vlado," je še dodal.

Slovaška obtožuje Rusijo vmešavanja v volitve

Slovaška je Rusijo obtožila vmešavanja v parlamentarne volitve in na pogovor poklicala predstavnika ruskega veleposlaništva v Bratislavi.

Slovaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je predstavnika ruskega veleposlaništva v Bratislavi danes poklicalo na pogovor zaradi izjav vodje ruske zunanje obveščevalne službe Sergeja Nariškina, ki jih je objavil v času volilnega molka na predvečer predčasnih volitev na Slovaškem.

Nariškin je namreč v izjavi, ki jo je v petek objavila ruska zunanja obveščevalna služba (SVR), trdil, da so se v proces izvedbe volitev na Slovaškem vmešavale ZDA.

"Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna si dejavno prizadeva za vmešavanje v notranjepolitične zadeve Slovaške. Washington očitno ne želi, da bi v Evropi prevzel oblast še en nacionalno usmerjen predsednik vlade, kot je madžarski Viktor Orban," je po navedbah ruskih medijev sporočil Nariškin.

SVR je zapisal še, da je ameriško zunanje ministrstvo svojim evropskim zaveznikom naročilo, naj lobirajo v lokalnih političnih in poslovnih krogih na Slovaškem, da bi zagotovili, da bodo volitve potekale po željah Washingtona. V ta namen naj bi uporabili vsa sredstva, tudi izsiljevanje, ustrahovanje in podkupovanje.

Slovaško zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da tovrstne namerno razširjene dezinformacije pomenijo nesprejemljivo vmešavanje Rusije v volilni proces na Slovaškem, ki "kot neodvisna, suverena in demokratična država svojim državljanom zagotavlja pošten in pregleden potek volitev".

"Ministrstvo za zunanje zadeve odločno protestira proti lažni izjavi ruske obveščevalne službe, ki postavlja pod vprašaj integriteto svobodnih in demokratičnih volitev v naši državi," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Matuš David. V Bratislavi so dodali še, da Moskva s takšnimi izjavami spodkopava bilateralne odnose in deluje v nasprotju z načeli mednarodnih odnosov.

Kaj pomeni zmaga Fica na Slovaškem za EU?