To pomeni, da bo v ZDA do poživitvenega odmerka upravičenih približno 26 milijonov ljudi, med njimi 13 milijonov starejših od 65 let, je sporočil CDC. Tretji odmerek cepiva za omenjene skupine je priporočil najmanj šest mesecev po prejemu drugega odmerka.

Odločitev je CDC sprejel, potem ko je Uprava za prehrano in zdravila (FDA) v sredo odobrila poživitveni odmerek Pfizerja za starejše od 65 let, tiste z zdravstvenimi težavami ter zdravstvene delavce in vse, ki so pri opravljanju poklica izpostavljeni veliki nevarnosti okužbe.

Nekaj zmede je sprožila predhodna odločitev strokovnega odbora CDC, ki v četrtek tretjega odmerka ni priporočil za zaposlene v dejavnostih z večjim tveganjem. Vendar pa je CDC to odločitev preglasoval in priporočil poživitveni odmerek za vse tri skupine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Direktorica CDC-a Rochelle Walensky je dejala, da je morala agencija ukrepati na podlagi "zapletenih, pogosto nepopolnih podatkov" za dobrobit javnega zdravja. "Verjamem, da lahko potrebe javnega zdravja v državi najbolje zadovoljimo tako, da starejšim, tistim v ustanovah za dolgotrajno oskrbo, ljudem z zdravstvenimi težavami in odraslim z visokim tveganjem bolezni zaradi poklicne in institucionalne izpostavljenosti zagotovimo poživitvene odmerke," je dejala, poroča AFP.