Feisal Abdul Rauf je imam mošeje Masjid al-Farah v New Yorku od leta 1983. Foto: EPA
Feisal Abdul Rauf je imam mošeje Masjid al-Farah v New Yorku od leta 1983. Foto: EPA
New York
Napovedana gradnja mošeje je razburila številne Američane. Foto: EPA

Imam Feisal Abdul Rauf je v pogovoru za televizijsko mrežo ABC povedal, da bi obred zažiganja izvodov Korana, ki ga je napovedal in pozsneje odpovedal pastor majhne cerkve na Floridi Terry Jones, spodbudil radikalce. "Dejanje bi spodbudilo radikalce in povečalo možnost novih terorističnih napadov na ameriško ozemlje in ameriške interese," je povedal Rauf.

Po pastorjevi napovedi, da bo ob obletnici napadov na dvojčka Svetovnega trgovinskega centra 11. septembra pred svojo cerkvijo v Gainsevillu na Floridi zažigal izvode Korana, so se začeli številni protesti in nasilje v islamskem svetu. Čeprav je pastor Jones svojo namero v petek preklical, se nasilje nadaljuje. V nasilnih spopadih v Afganistanu sta tako danes umrla dva človeka, najmanj štirje pa so bili ranjeni.

Na Manhattnu bi postavil center različnih ver
Pastor Jones je v soboto povedal, da je zažiganje izvodov Korana odpovedal, ker naj bi se imam Rauf strinjal s tem, da bi mošejo v New Yorku zgradili na drugem kraju, to pa je imam v intervjuju za ABC zanikal. "Kako lahko enači zažiganje svete knjige s poskusom ustvarjanja medverskega dialoga," se je vprašal Rauf in dodal: "Gre za ustanovo, kjer bi se srečevale različne vere, združene v želji po vzpostavljanju miru."

Imam Rauf si prizadeva, da bi v zapuščeni tovarni na spodnjem Manhattnu, v bližini Točke nič, kjer sta nekoč stala dvojčka, uredil družbeni center in prostore za molitev. Zagovorniki gradnje centra prepričujejo, da bi uredili prostore za vse vere in da bi bil lahko to center združenja različnih ver, nasprotniki pa so prepričani, da bi bila gradnja tovrstnega centra žalitev za vse, ki so umrli v terorističnih napadih leta 2001. Shodi za načrt gradnje mošeje v New Yorku in proti njim so skoraj zasenčili spominske slovesnosti ob deveti obletnici napadov na dvojčka Svetovnega trgovinskega centra.

"Strah pred islamom večji kot po 11. septembru"
Rauf je prepričan, da je strah pred islamom v ZDA zdaj močnejši, kot je bil takoj po napadih 11. septembra leta 2001 in da so razprave okoli gradnje newyorškega centra zbudile antimuslimanska čustva po ZDA. "Kako bi sicer drugače pojasnili to, da neznanci napadajo mošeje po vsej državi?" se je spraševal Rauf in s tem mislil na vandalizem v islamskih centrih v Kaliforniji in Teksasu ter na netenje požara na mestu, kjer naj bi zrasla mošeja v Tennesseeju.

"Tudi mi smo Američani. Smo zdravniki. Smo bankirji. Smo vozniki taksijev. Smo vodje trgovin. Smo odvetniki. Smo ... del Amerike," je v intervjuju za mrežo ABC sklenil Feisal Abdul Rauf.