Virus je zdaj dosegel že 16 držav, zaradi omejitve poletov so številne države za prevoz svojih državljanov na Kitajsko poslale posebna letala. Foto: Reuters
Virus je zdaj dosegel že 16 držav, zaradi omejitve poletov so številne države za prevoz svojih državljanov na Kitajsko poslale posebna letala. Foto: Reuters

Po podatkih slovenskih oblasti v najbolj okuženem mestu na svetu Vuhanu ni Slovencev, so pa drugje po državi. Številni Slovenci, ki delajo na Kitajskem, so podaljšali novoletne praznike in se še nekaj časa ne bodo vrnili v državo.

Milijonsko mesto, ki je videti kot mesto duhov
Na jugu Kitajske je Mitja Iršič, ki pravi, da je mesto Guangdžov na jugu države, ki je 150 kilometrov oddaljeno od hongkonške meje, kataklizmično. "To je milijonsko mesto, večje kot Avstrija, Belgija, Nizozemska skupaj, pa ni nikogar na ulici. Česa takega še nisem doživel," pravi Iršič in pojasnjuje, da je Vuhan, kjer je središče izbruha novega koronavirusa kar daleč od tam, približno 1000 kilometrov, vendar je to samo tri ure s hitrim vlakom. "Tukaj je ogromno delavcev in turistov iz Vuhana. Moram povedati, da je vuhanska kriza prva tema pogovorov v vsem mestu. Od 23. januarja naprej, ko se je pojavil prvi primer in potem vsak dan kak nov, se nihče drug ne pogovarja več o ničemer drugem kot o tem. Stanje v mestu je, kako naj rečem, kataklizmično."

V Vuhanu ni Slovencev, so pa drugod po državi

Kitajska svoje državljane o virusu obvešča hitro prek sredstev javnega obveščanja, zvočnikov in družbenih omrežij. "Kitajska korektno obvešča svoje državljane, nas tujcev pa ne. Tujci smo dokaj prepuščeni sami sebi, kar zadeva dogajanje okoli krize. V tem trenutku, če si tujec ter ne znaš nič kitajsko in nič ne razumeš, si v izredno izgubljenem položaju."

Tujci, ki jezika ne razumejo, pa se lahko hitro znajdejo v zagati, v javne prostore recimo ni dovoljeno brez maske, česar številni tujci niso vedeli. "Videl sem ogromno ljudi, ki so se vračali s podzemne železnice, iz nakupovalnih centrov, avtobusov zaradi tega, ker niso imeli maske, ker niso vedeli, da jo morajo imeti. Zdaj recimo, če se pojaviš sredi ulice brez maske, te bodo ljudje že malce sumničavo gledali in se te izogibali," še pravi Iršič. Virusa se ne boji, pravi, a noče, da bi ob vračanju domov zaradi na primer navadnega prehlada končal v karanteni.

Sorodna novica Ši: Ne smemo dopustiti, da se ta demon skrije

Na vprašanje, kako je z zalogami v trgovinah, odgovarja, da nekega hudega pomanjkanja ni razen na oddelkih sveže zelenjave in mesa. "Tam so nakupovalni centri res videti kot kakšna Venezuela, vse je izropano, vse je prazno, ker starejši ljudje ne hodijo ven in si delajo zaloge sveže zelenjave in mesa."

Zmanjkuje zaščitnih mask
K temu dodaja, da so edina stvar, ki je pa res zmanjkuje, zaščitne maske, ki so po novem obvezne. "Preprosto jih ni več nikjer, prej si jih lahko kupil v vsaki trafiki, v vsaki mali trgovini, zdaj pa jih ni nikjer več, niti v nakupovalnih centrih. Kar zunaj imajo napise, da jim je mask zmanjkalo. Če pa se že kje dobijo, pa so cene izjemno visoke, tudi okoli osem, devet evrov. Prej so bile pa po en evro, pa tudi po 50/60 centov. To so maske, ki jih lahko uporabljaš samo dva dni, potem pa jih moraš zamenjati."

Tudi sam nosi zaščitno masko. "Če se pojaviš sredi ulice brez maske, te bodo ljudje že malce sumničavo gledali in se te izogibali. Po drugi strani mene virusa samega ni tako zelo strah, bolj me je strah, da bi zbolel za čisto običajnim prehladom, ker čeprav imaš 37 stopinj vročine zaradi neke običajne bolezni, si tudi priklenjen na svojo hotelsko sobo. Ker temperaturo merijo vsepovsod in takoj, ko nimaš neke običajne temperature, te ne bodo spustili na avtobus, na podzemno železnico, niti v taksi, kaj šele v nakupovalne centre. In tako rekoč je mesto zate zaprto. To je kar težava za neko družino, ki živi tukaj in so vsi zboleli, ne morejo niti po nakupih, ker jih nikamor ne spustijo."

Virus je zdaj dosegel že 16 držav, zaradi omejitve poletov so številne države za prevoz svojih državljanov na Kitajsko poslale posebna letala. Filipini so nehali izdajati vizume za kitajske državljane, Hongkong je začasno zaprl nekatere svoje meje s celinsko Kitajsko.

Novo leto je na jugu države z družino praznoval tudi Marko Branisel. Prireditve so bile zelo okrnjene.

"Prav odpovedane ne, ampak se jih je veliko manj ljudi udeležilo. Tako da neki strah gotovo je prisoten. Prav javni predpis je bil razglašen na vseh javnih prevozih, kot sta avtobus, podzemna železnica. V vseh zaprtih prostorih je obvezna maska. Sicer prosto na ulici ni obvezna, vendar jih kar nosijo," je za TV Slovenija povedal Branisel.