Takole so avtoprevozniki s svojimi tovornjaki zasedli avtocesto v bližini Barcelone. Foto: EPA
Takole so avtoprevozniki s svojimi tovornjaki zasedli avtocesto v bližini Barcelone. Foto: EPA
Španski tovornjaki na cestah

Približno 200 tovornjakov je ponoči popolnoma zaprlo enega od mejnih prehodov med Španijo in Francijo blizu katalonskega mesta La Jonquera. Tovornjaki so preostalim vozilom onemogočili prehod čez mejo, nekaterim tovornjakom pa so nasprotniki protestov razbili okna, preljuknjali gume in razbili luči.

Zelo ohromljen je avtocestni obroč okoli Madrida in Barcelone, protestirali pa so tudi avtoprevozniki v Valencii in Baskiji. Večina od približno 90.000 avtoprevoznikov, ki stavkajo, imajo svoje podjetje ali pa so zaposleni v manjših prevoznih podjetjih. Avtoprevozniki vztrajajo, da bodo na cestah vse dokler oblasti ne bodo uslišale njihovih zahtev, in opozarjajo, da bodo trgovine kmalu ostale brez zalog in da se bodo zmanjšale tudi zaloge goriv.

Se bo Španija ustavila?
"Mi smo tisti, ki prevažamo dobrine, ki jih država potrebuje za neomejeno delovanje. Če se mi ustavimo, ker nimamo denarja, da bi kupili gorivo, se bo ustavila vsa država," je povedal vodja združenja avtoprevoznikov Fenadismer, Julio Villascusa. "Nimamo rešitve. Ne moremo si privoščiti goriva. Tako preprosto je," je povedal Jean-Claude Ferrand, vodja združenja avtoprevoznikov Adetec, in dodal, da bodo vsi manjši avtoprevozniki bankrotirali.

Vlada že pripravlja odgovor
Avtoprevozniki od vlade zahtevajo, naj vzpostavi minimalno ceno za njihove storitve in naj zagotovi, da bodo pogodbe, ki jih sklepajo z naročniki, odsevale realne cene goriva na svetovnih trgih. Cene goriva so se od začetka leta namreč povečale že za več kot 20 odstotkov.

Španska vlada je že pripravila odgovor za besne avtoprevoznike. Najbolj prizadetim naj bi ponudili posojila in bolj fleksibilne pogodbe, tistim voznikom, ki so se pripravljeni upokojiti, pa ponujajo denarna nadomestila.

Stavkajo tudi ribiči po vsej Evropi
Španskemu zgledu sledijo tudi avtoprevozniki in ribiči na jugu Francije, na Portugalskem, v Italiji, Bolgariji, Belgiji in Veliki Britaniji. Ribiči od Evropske unije zahtevajo, naj pritisne na nacionalne vlade, da jim te zagotovijo več finančne pomoči in subvencije pri nakupu goriva.

B. T.

Španski tovornjaki na cestah