Katoliško Cerkev so v zadnjih letih pretresli duhovniški pedofilski škandali v številnih državah. Foto: EPA
Katoliško Cerkev so v zadnjih letih pretresli duhovniški pedofilski škandali v številnih državah. Foto: EPA

Nizozemski časopis De Limburger je poročal, da so v cerkvenih ustanovah v pokrajinah Limburg in Brabant kastrirali mladoletnike, ki so jih predtem v katoliških šolah in internatih spolno zlorabljali cerkveni uslužbenci. Poseg so opravljali v psihiatričnih klinikah, ki jih je upravljala Cerkev, predtem pa naj za kastracijo ne bi pridobili dovoljenja staršev.

Nizozemske zdravstvene oblasti naj bi takrat vedele za te brutalne posege, vendar pa organ, ki je bil takrat pristojen za psihiatrične klinike, ni posredoval, saj so se držali takrat veljavnih protokolov s Cerkvijo. Tako naj bi bilo v petdesetih letih kastriranih najmanj deset mladoletnikov.

Lani je preiskovalna komisija na Nizozemskem ugotovila, da je bilo med letoma 1945 in 1981 v nizozemskih cerkvenih institucijah spolno zlorabljenih na desettisoče otrok.

A ker posegov kastracije ni omenjenih v poročilu preiskovalne komisije, je vladajoča stranka Stranka za svobodo in demokracijo (VVD) premierja Marka Ruttea pozvala k razpravi v parlamentu, da bi čim prej odkrili, zakaj o teh zlorabah ni bilo preiskave.

"Če so podatki točni, potem govorimo o resni situaciji, ki jo Cerkev obsoja," je dejal tiskovni predstavnik nizozemske škofovske konference Bert Elbertse, ki je obljubil, da bo Cerkev sodelovala v preiskavi, če bo ta sprožena.