Spolne zlorabe otrok znotraj čilske katoliške cerkve so tako razširjene, da so med drugim vsi čilski škofje papežu ponudili odstop. Foto: Reuters
Spolne zlorabe otrok znotraj čilske katoliške cerkve so tako razširjene, da so med drugim vsi čilski škofje papežu ponudili odstop. Foto: Reuters
Pretres v čilski Cerkvi zaradi spolnih zlorab

"Ti duhovniki so bili vpleteni v dejanja, ki so del kriminala v civilnem in cerkvenem življenju," so zapisali na škofovskem sedežu v mestu Rancagua, ki ga vodi Alejandro Goic.

Televizija T13 je pred tem poročala, da je skupina duhovnikov z vzdevkom Družina celo desetletje preko svetovnega spleta iskala stike z mladimi in se z njimi tam pogovarjala in dogovarjala o spolnosti, žrtve pa so bile tudi mladoletniki.

Škof Goic se je javno opravičil, da ni ukrepal že prej, pa čeprav je podatke o dejanju posredoval tako organom pregona kot Vatikanu.

Odstop je medtem napovedal avstralski nadškof Philip Wilson, ki je bil obsojen zaradi prikrivanja spolnih zlorab otrok v 70. letih. Kot je sporočil, bo odstopil v petek. Sodišče je presodilo, da je Wilson vedel za cerkvene zlorabe mladih žrtev, a da je njihova pripovedovanja zavrnil zaradi skrbi za ugled Cerkve. Sodbo mu bodo izrekli junija, grozi pa mu največ dveletna zaporna kazen.

Razširjena zloraba otrok v čilski Cerkvi
Čile sicer že več mesecev pretresa škandal v zvezi s spolnimi zlorabami otrok v Cerkvi. Ta je več let prikrivala zlorabe nekdanjega duhovnika in učitelja mladih duhovnikov Fernanda Karadime, ki je otroke zlorabljal v 80. in 90. letih. Tudi papež Frančišek je še januarja zavrnil vse obtožbe na račun pozneje sicer obsojenega Karadime in stopil v bran škofu Juanu Barrosu, ki se je soočal z obtožbami o prikrivanju, kasneje pa se je tudi on opravičil in uvedel preiskavo.

V petek je zaradi škandala papežu svoj odstop ponudilo 34 čilskih škofov. Pred tem je papež obljubil spremembe v čilski katoliški cerkvi, s katerimi naj bi znova vzpostavili pravičnost po pedofilskem škandalu.

Pretres v čilski Cerkvi zaradi spolnih zlorab