Hamaček naj bi si v zameno za molk zaželel milijon odmerkov ruskega cepiva Sputnik V. Foto: Reuters
Hamaček naj bi si v zameno za molk zaželel milijon odmerkov ruskega cepiva Sputnik V. Foto: Reuters

Češki portal Seznamzpravy.cz navaja, da je Hamaček 15. aprila na sestanku na notranjem ministrstvu predstavil predlog, v skladu s katerim bi Rusiji ponudili, da bi Praga v zameno za milijon odmerkov ruskega cepiva zamolčala obtožbe o vpletenosti ruske obveščevalne službe v eksplozijo v skladišču streliva na Češkem leta 2014.

Predlog je na sestanku naletel na splošno zavrnitev.

Dva dni pozneje je Češka Rusijo obtožila odgovornosti za eksplozijo, kar je Moskva zavrnila. Državi sta se zapletli v diplomatski spor, v okviru katerega sta medsebojno izgnali diplomate.

Češki notranji minister, ki je v času spora nekaj časa vodil tudi zunanje ministrstvo, je zavrnil obtožbe. "Poročilo temelji na špekulacijah in lažeh, ki jih ni potrdil in jih ne more potrditi nobeden od udeležencev sestanka," je povedal 42-letni Hamaček.

Hamačkovi socialni demokrati so manjši koalicijski partner populistične stranke ANO premierja Andreja Babiša. Pet mesecev pred parlamentarnimi volitvami imajo v anketah manj kot pet odstotkov podpore, kar je premalo za izvolitev v parlament.