Novinarji so pred sodiščem nestrpno čakali na obsodbo četverice. Foto: Reuters
Novinarji so pred sodiščem nestrpno čakali na obsodbo četverice. Foto: Reuters
Daniel Schneider
Daniel Schneider, nemški državljan, je bil obsojen na 12 let zapora. Foto: Reuters
V Nemčiji obsodba skrajnežev

Sodišče v Düsseldorfu je odločilo, da so Daniel Schneider, Fritz Gelowitz, Adem Yilmaz in Atilla Selek načrtovali napade na ameriške diplomate, vojake in civiliste, ko so skušali bombardirati ameriško letalsko oporišče Ramstein. Obtoženi so bili tudi vodenja nemške celice radikalne islamistične skupine, povezane z Al Kaido, Islamske zveze džihada.

Dva Nemca, ki sta prestopila v islam, Daniel Schneider in Fritz Gelowitz, bosta v zaporu preživela 12 let, turški državljan Adem Yilmaz bo v zaporu preživel 11 let, Atilla Selek, Nemec s turškimi koreninami, pa je bil obsojen na petletno zaporno kazen.

So hoteli ponoviti 11. september?
Sodnik Ottmar Breidling pa je ob razglasitvi obsodbe povedal, da so štirje moški sanjali, da bi organizirali drugi 11. september. "Če bi obtoženim uspelo izpeljati, kar so načrtovali, bi to vodilo v prelivanje krvi, predvsem med ameriškimi vojaškimi uslužbenci in civilisti," je povedal sodnik.

Obveščevalci prestregli dobro organizirano akcijo
Desetmesečni sodni proces je eden izmed največjih primerov terorizma na nemških tleh po sojenju pripadnikom Frakcije rdeče armade v 70. letih prejšnjega stoletja. Aretacija domnevnih teroristov septembra leta 2007 je bila rezultat nekajmesečne preiskave v sodelovanju z ameriško obveščevalno agencijo Cia. Pri njih so našli 26 detonatorjev in 12 sodov vodikovega peroksida.

Tri osumljence so prijeli ravno v trenutku, ko so mešali kemikalije in poskušali pripraviti 410 kilogramov razstreliva. Četrtega osumljenca je nemškim oblastem lani novembra izročila Turčija. Septembra 2007 je skupina na sodišču že priznala članstvo v teroristični skupini in načrtovanje napadov na ameriške vojake in diplomate.

V Nemčiji obsodba skrajnežev