Porušen most nad reko Hatania Doania v Zahodnem Bengalu v Indiji. Foto: Reuters

Umrlo je najmanj 14 ljudi, osem v Indiji in šest v Bangladešu. Številna pristanišča in letališča v regiji so začasno zaprta, vključno z letališčem v Kolkati.

Ciklon je uničil številna domovanja. Foto: Reuters

Zaprti sta tudi največji pristanišči v Bangladešu, v Mongoli in Čitagongu, zaustavljeni pa so tudi vsi poleti v Čitagong. Zaradi zaprtja pristanišč je na tisoče ljudi ostalo ujetih na otokih ob obali.

V Indiji poskušajo reševalci doseči prizadeta območja. Po navedbah indijske civilne zaščite je podrtih na stotine dreves in električnih daljnovodov, uničene so številne hiše.

Na obali Bangladeša je ciklon uničeval pridelek, med drugim riža in zelenjave. Ob tem poudarjajo, da je še prezgodaj za natančnejšo oceno škode.

Bangladeški minister za upravljanje v nesrečah Šah Kamal je dejal, da so evakuirane prebivalce preselili v več kot 5.500 zaklonišč. Glavna ministrica indijske države Zahodni Bengal Mamata Banerdže je ljudi, preden je ciklon zadel kopno, pozvala, naj ostanejo mirni in sodelujejo z oblastmi pri reševanju in dostavi pomoči.

Indijske oblasti so sporočile, da so vojaške ladje in letala v pripravljenosti, da pomagajo.

Bangladeš je leta 1991 prizadel uničujoči ciklon, ki je povzročil poplave in zahteval smrt več kot 100.000 ljudi. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Ciklon naj bi prinesel vetrove s hitrostjo do 120 in s sunki do 150 kilometrov na uro. Povzročil naj bi tudi visoke valove na morju in rekah. Vremenoslovci pričakujejo, da se bo ciklon premikal proti severu in postopoma oslabel. Zadel naj bi tudi območje, kjer živi ogroženi bengalski tiger.

Bangladeška obala je pogosto tarča smrtonosnih ciklonov, a državi je v zadnjih letih uspelo zmanjšati število žrtev. Izboljšali so sisteme za opozarjanje, zaradi česar imajo oblasti več časa za evakuacijo prebivalcev. Zgradili so tudi več zaklonišč.