Hillary Clinton na sedežu Svetovne banke. Kot mogoči kandidat za njenega naslednika na mestu zunanjega ministra se omenja predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose in nekdanji predsedniški kandidat John Kerry iz Massachusettsa. Foto: Reuters
Hillary Clinton na sedežu Svetovne banke. Kot mogoči kandidat za njenega naslednika na mestu zunanjega ministra se omenja predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose in nekdanji predsedniški kandidat John Kerry iz Massachusettsa. Foto: Reuters
Hillary Clinton in Robert Zoellick
Clintonova bi lahko postala prva ženska na čelu te finančne institucije. Foto: Reuters

Clintonova, nekdanja prva dama, senatorka New Yorka in demokratska tekmica Baracka Obame na predsedniških volitvah leta 2008, naj bi se za spremembo funkcije že pogovarjala z vodilnimi v Beli hiši.

Mesto predsednika te pomembne finančne organizacije se bo izpraznilo v sredini prihodnjega leta; takrat se bo s tega mesta po izteku mandata poslovil dozdajšnji predsednik Robert Zoellick, nekdanji član Busheve administracije.

"Clintonova si res želi to službo," je dejal bližnji sodelavec Clintonove agenciji Reuters, ki je prva poročala o morebitni spremembi.

En mandat je bil dovolj
Žena nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona je sicer že pred časom jasno povedala, da si v morebitnem drugem predsedniškem mandatu Baracka Obame ne želi več opravljati dela državne sekretarke, saj je to izjemno zahtevna služba, zaradi katere mora vsak mesec večkrat na pot. Menda ji na poti do cilja, da postane predsednica Svetovne banke, ne stoji niti Obama.

Ta položaj je sicer tradicionalno rezerviran za Američana, mesto vodje Mednarodnega finančnega sklada (IMF) pa po dogovoru namenijo evropskemu strokovnjaku, čeprav se tej razporeditvi moči v zadnjem času vse glasneje upirajo razvijajoče se države. Svetovna banka sicer razpolaga z več milijardami dolarjev, ki jih prek razvojnih projektov namenja najrevnejšim državam sveta, pomembno vlogo pa ima tudi pri temah, kot so podnebne spremembe, povojna obnova in prehod k demokraciji.

Kaj pa ponoven "naskok" na Belo hišo?
Če bi jo na to mesto uradno predlagal Obama, bi nato potrebovala še potrditev 187 držav članic te organizacije. Selitev v Svetovno banko bi najbrž pomenila tudi konec njenih političnih ambicij na domačem terenu, saj mandat predsednika Svetovne banke traja pet let, kar pomeni, da bi s tem zamudila vstop v predsedniško kampanjo leta 2016. Takrat bo tudi že v zrelih letih, saj bo stara 69 let. Lahko pa bi se seveda odločila tudi drugače in dala prednost ponovnemu boju za Belo hišo.

Novice o spremembi službe pa niso potrdili v uradu Clintonove, prav nasprotno. Njen predstavnik Philippe Reines je namige ostro zavrnil: "Sekretarka Clintonova ni imela nikakršnih pogovorov ne s predsednikom Obamo ne z Belo hišo o morebitni selitvi v Svetovno banko. Tudi če bi ji položaj ponudili, bi ga zavrnila."

Nato se je iz Lusake v Zambiji, kjer je na obisku, oglasila tudi sama Clintonova in zatrdila, da je to mesto prav nič ne zanima: "O tem se nisem z nikomer pogovarjala in tega položaja si ne želim," je zagotovila.