Na koncu bo odločal trg: za kupce bosta znak
Na koncu bo odločal trg: za kupce bosta znak "nesuženjske" čokolade certifikat in tudi višja cena. Foto: EPA

Italijanski gigant Ferrero Rocher je sledil zgledu Nestleja, Hersheyja in Marsa ter se kot četrti veliki proizvajalec čokolade obvezal, da bo svojim partnerjem in dobaviteljem kakava prepovedal uporabo suženjskega dela.

Pri prvi zavezi pozabili nad nadzor
Skoraj tri četrt svetovne proizvodnje kakava se pridela na majhnih plantažah oz. kmetijah v Zahodni Afriki. Po oceni nevladne nizozemske organizacije Stop the Traffic (Ustavite preprodajo) samo v največji proizvajalki kakava Slonokoščeni obali dela na nasadih kakavovcev 200 tisoč otrok.

CNN-ova medijska kampanja Freedom Project je lani predvajala odmeven dokumentarec "Čokoladni otroški sužnji", ki je osvetlil to, da veliki proizvajalci dobro vedo, da kupujejo kakav, pridelan s prisilnim in otroškim delom. Leta 2001 so se proizvajalci čokolade zavezali, da bodo izgnali otroško delo iz svojega proizvodnega procesa, a pri tem je bil nadzor prepuščen samim podjetjem.

Ferrero in Mars zgled za druge velikane
Zdaj čokoladni velikani prepuščajo nadzor nad obvezo neodvisnim vladnim organizacijam. "Ferrero je prvi svetovni proizvajalec čokolade, ki se je eksplicitno zavezal, da bo izpolnil vse obveze, ki jih je čokoladna industrija dala leta 2001. Skupaj z Marsom sta kot edina večja proizvajalca obljubila, da bodo vsi čokoladni proizvodi do l. 2020 100-odstotno nesuženjski. To je zgled za druge velike proizvajalce, da sprejmejo vse pogoje obveze," opozarjajo Nizozemci, da drugi velikani niso povsem prepustili nadzora nad izvajanjem obveze.

T. i. kakavov protokol, ki ureja to področje, so v kongresu ZDA sprejeli pred 11 leti, a kot kompromisni predlog ni uvedel neodvisnega nadzora. Leta 2010 je Evropski parlament sprejel uredbo, ki vse delničarje proizvajalcev čokolade obvezuje, da preganjajo otroško suženjsko delo iz proizvodne verige.