Dobro razpoloženi Gerard Collomb pred zaslišanjem v francoski skupščini. Foto: Reuters
Dobro razpoloženi Gerard Collomb pred zaslišanjem v francoski skupščini. Foto: Reuters
Alexandre Benalla
Alexandre Benalla, fotografiran na protestih sindikatov 1. maja, kjer je kasneje obračunaval s protestniki. Foto: Reuters
Alexandre Benalla
Komaj 36-letni Benalla je bil tesen sodelavec francoskega predsednika Emmanuela Macrona, pristojen za njegovo varnost. Fotografija je iz junija 2017. Foto: Reuters
V zvezi z afero Benalla zaslišali ministra Collomba

Collomb je v ponedeljek poudaril, da najostreje obsoja dejanja Benallaja in da je zanje izvedel dan kasneje, to je 2. maja, a je tedaj ocenil, da ukrepanje ni njegova pristojnost.

Collomb se sicer zaradi afere spoprijema z vse bolj množičnimi pozivi k odstopu, saj mu očitajo prikrivanje škandala. Poslanci so ga zasuli z vprašanji, sam pa je poudaril, da je zavezan temu, da se zadeva v vseh preiskavah, ki so v teku, popolnoma razjasni.

36-letni Benalla je na protestih ob 1. maju kot "opazovalec" spremljal varnostne sile, videoposnetki pa so pokazali, kako je udarjal po demonstrantih. Kot je povedal Collomb, za navzočnost Benallaja na protestih ni vedel, za njegove nasilne izpade pa je izvedel dan kasneje.

Kot je poudaril Collomb, ga je takrat njegov glavni svetovalec obvestil o videoposnetkih, na katerih je videti Benallajevo nasilje. Ta mu je povedal tudi, da je že seznanil urad francoskega predsednika Macrona in vrh pariške policije. Collomb je zato, kot je pojasnil, ocenil, da so se z dejstvi na ustrezni ravni hierarhije že seznanili in "zato se z zadevo nisem več ukvarjal". Kot navaja AFP, to pomeni, da je odgovornost za predajo primera pravosodju pripisal predsedniški palači.

Minister je dodal, da je po objavi afere v časniku Le Monde prejšnji teden zahteval poročilo policijskega inšpektorata, saj so takrat prišli na plan novi dokazi o tem, da je Benalla, ki ni pripadnik policijskih enot, na protestih nosil policijsko čelado z vizirjem, policijsko oznako in policijski walkie-talkie. Poslanec Guillaume Larrivé iz vrst opozicijskih Republikancev se je zato ob tem vprašal o obstoju "vzporedne milice" v vrhu države.

Collomb je dejal, da po njegovem vedenju takšnih "vzporednih obtokov" ni, kako je Benalla prišel do omenjene policijske opreme, pa da bo pokazal inšpekcijski nadzor v policiji. Notranji minister je sicer danes še zatrdil, da o primeru Benallaja s francoskim predsednikom ni govoril vse od objave afere v Le Mondu.

Macron bo spregovoril, ko bo ocenil, da je to koristno
Francoski predsednik je o škandalu, ki bi se lahko izkazal kot doslej zanj najbolj škodljiv, več dni molčal, češ da bo o tem spregovoril "ko bo presodil, da je to koristno", je pa odredil reorganizacijo v predsedniški palači. Glede na to, da je ob lanskem prevzemu predsedniškega položaja obljubil obnovitev integritete in transparentnosti v vladi, je njegov molk naletel na ostre kritike. Po sestanku v Elizejski palači v nedeljo zvečer, na katerem so se okoli Macrona zbrali najtesnejši sodelavci, tudi Collomb, so nato vendarle sporočili, da je Macron ravnanje Benallaja označil za nesprejemljivo.

Tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux je davi za radio RTL zatrdil, da je po mnenju Macrona dejanje Benallaja "šokantno, nesprejemljivo in da mora biti kaznovan". Predsednik "je miren in zelo odločen ugotoviti, kakšna je resnica", je dodal Griveaux in še poudaril, da to ni politična afera.

Benallaja so po napadu na protestnike med prvomajskimi protesti sprva za dva tedna suspendirali brez plačila, a se je nato vrnil in se še naprej pojavljal v neposredni bližini Macrona. Olje na ogenj je prililo razkritje, da so mu kljub nasilju nad protestniki omogočili vselitev v prestižno stanovanje za vladne uslužbence ob Seni in mu zagotovili službeni avtomobil s šoferjem.

Benallaja odpustili šele po objavi posnetka v medijih
S položaja pomočnika vodje Macronovega kabineta, kjer je bil pristojen za predsednikovo varnost, so Benallaja odpustili šele po objavi posnetka njegovega napada na protestnike v medijih, minuli petek. V nedeljo je preiskovalni sodnik proti njemu, njegovemu sodelavcu Vincentu Craseju, zaposlenemu pri Macronovi stranki Naprej republika, ter trojici visokih članov policije, ki jih sumijo predaje spornih videoposnetkov Benallaju, uvedel preiskavo.

Benallaja oz. četverico so obremenili nasilja javnega uslužbenca, zlorabe pooblastil, nezakonite uporabe policijskih oznak in sodelovanja pri nedovoljeni uporabi nadzornega posnetka. Zanje so uvedli sodni nadzor, kar pomeni, da ne smejo opravljati javnega položaja, nositi orožja ali stopati v stik z drugimi vpletenimi v afero.

Pred komisijo francoske skupščine pa bo po Collombu danes nastopil še prefekt policije Michel Delpuech. Poleg parlamentarne in sodne preiskave je zaradi afere v teku tudi inšpekcijska preiskava v policiji, katere poročilo bo na voljo konec tedna.

V zvezi z afero Benalla zaslišali ministra Collomba