Nočni klubi na Danskem so znova zaživeli brez vseh omejitev. Foto: EPA
Nočni klubi na Danskem so znova zaživeli brez vseh omejitev. Foto: EPA

Ob vstopu v nočne klube tako ni več potrebno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu (PCT), potem ko so ta pogoj že na začetku meseca odpravili za vstop v druge javne prostore.

Danske oblasti so ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, med drugim obveznost nošenja mask, postopoma ukinjale v zadnjih nekaj mesecih.

Veliki koncert sredi prestolnice

Vrnitev v običajno življenje bodo na Danskem med drugim številni praznovali v soboto na koncertu v Københavnu, kjer se bo prvič po začetku epidemije v Evropi zbralo 50.000 ljudi. Že na začetku meseca so v državi ob sproščanju ukrepov organizirali prvi festival na prostem po začetku epidemije, ki so ga poimenovali Nazaj v življenje. Na njem se je zbralo 15.000 ljudi.

Kljub odpravi ukrepov pa za tiste, ki prihajajo iz tujine, nekatere omejitve še vedno ostajajo. Potniki, ki vstopajo na Dansko, morajo še vedno predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelem covidu ali negativen izvid testa na okužbo, na letališčih pa so obvezne maske.

Cepljenih 87 odstotkov odraslih prebivalcev

Na Danskem je proti covidu-19 po podatkih ECDC-ja v celoti cepljenih 87 odstotkov odraslih. V državi trenutno v povprečju potrdijo približno 500 okužb s koronavirusom v enem dnevu, ob reprodukcijskem faktorju 0,7 pa danske oblasti zatrjujejo, da imajo virus pod nadzorom.

Minister za zdravje Magnus Heunicke je zatrdil, da vlada ne bo oklevala in bo znova uvedla omejitve, če bo to potrebno.

Oblasti pozorno spremljajo število hospitalizacij trenutno jih je v državi z nekaj manj kot 6 milijonov prebivalcev približno 130. Od četrtka rizičnim skupinam omogočajo tudi cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Za prostornost šol so odgovorne občine, so pojasnili na ministrstvu. Foto: EPA
Za prostornost šol so odgovorne občine, so pojasnili na ministrstvu. Foto: EPA
  • Italija širi uporabo covidnega potrdila za vstop v šole

V Italiji bo po novem pogoj za vstop odraslih ali študentov v šolsko poslopje PCT, kar pa ne bo veljalo za učence srednjih in osnovnih šol. PCT bo obvezen tudi za vstop v domove za starejše. Ukrep bo začel veljati z 10. oktobrom. Tako bodo morali vsi, od učiteljev do staršev, ki bodo želeli vstopiti v poslopje izobraževalne ustanove, imeti pri sebi covidno potrdilo. Izjeme bodo veljale le za tiste, ki se ne morejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov.

Za kršilce je zagrožena globa v vrednosti do 1000 evrov.

Podobno bo covidno potrdilo potrebno tudi za vstop v domove za starejše. Še posebej bo to veljalo za vse zaposlene. Ukrep bo veljal do konca decembra, ko naj bi se iztekel odlok o razglasitvi izrednih razmer zaradi epidemije covida-19 v državi.

V Italiji je sicer covidno potrdilo že potrebno za uporabo medkrajevnih avtobusov in vlakov ter tudi na notranjih poletih in trajektih, ki povezujejo dve deželi.

Tretji odmerek za ranljivejše skupine

V Italiji bodo starejše od 12 let cepili s cepivi Pfizer/BioNTech, starejše od 18 let pa s cepivom Moderna. Foto: Reuters
V Italiji bodo starejše od 12 let cepili s cepivi Pfizer/BioNTech, starejše od 18 let pa s cepivom Moderna. Foto: Reuters

Italijanski regulator za zdravila Aifa je medtem prižgal zeleno luč za uporabo tretjega odmerka cepiva za ranljive skupine, predvsem tiste z oslabelim imunskim sistemom. Starejše od 12 let bodo cepili s cepivi Pfizer/BioNTech, a le, če je od zadnjega odmerka minilo najmanj 28 dni. Starejši od 18 let bodo lahko izbrali tudi cepivo Moderne, od zadnjega odmerka pa bodo prav tako morali miniti štirje tedni.

Tretji odmerek bodo lahko prejeli tudi vsi starejši od 80 let, ki pa so bili zadnjič cepljeni pred več kot šestimi meseci. Tretji odmerek bo na voljo tudi delavcem v zdravstvu, še posebej če prihajajo v stik z virusom.

Ukrep bo začel veljati dan po objavi v italijanskem uradnem listu. To pomeni, da se bodo uresničile napovedi premierja Maria Draghija, da se bo cepljenje s tretjim odmerkom v Italiji začelo še pred koncem septembra.

  • Hrvaška: Obvezen PCT za zaposlene v zdravstvu

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je napovedal, da bodo v kratkem uveljavili obvezna digitalna covidna potrdila ali dokazila o testiranju za vse zaposlene v zdravstvu testiranja bodo potekala najmanj enkrat tedensko.

Podobne pogoje nameravajo kmalu uveljaviti tudi za zaposlene v sektorju socialnega varstva, če bo treba, pa tudi v drugih dejavnostih.

Na Hrvaškem so od začetka tedna potrdili 27,3 odstotka več novih primerov okužb kot v prvih petih dneh prejšnjega tedna. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 237,9, smrtnost na milijon prebivalcev pa 2017,1.

Na bolnišničnem zdravljenju je 552 covidnih bolnikov, med njimi jih 59 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev, so objavili.

  • Na protestih proti covidnemu potrdilu v Litvi več tisoč ljudi

Na protestih proti covidnemu potrdilu se je danes v litovski prestolnici Vilna zbralo skoraj 5000 ljudi, je sporočila litovska policija. Dva protestnika so aretirali.

Litovci s covidnim potrdilom dokazujejo, da so covid-19 preboleli, da so proti tej bolezni cepljeni ali pa da so imeli v zadnjih 48 urah negativni izvid testa na testiranju na novi koronavirus. Od ponedeljka ga bodo morali predložiti za vstop v nakupovalna središča, restavracije in lepotilne salone.

Protestniki so danes med drugim vladno odločitev za uvedbo covidnega potrdila označili za "diktatorsko".

V tej baltski članici Evropske unije je bilo do zdaj v celoti cepljenih okoli 65 odstotkov od 2,8 milijona prebivalcev, a zaradi hitrega širjenja različice delta število novih primerov še naprej narašča. Do zdaj so potrdili več kot 306.500 okužb, umrlo je 4655 covidnih bolnikov.