"Mislim, da bomo. Podprli smo Albanijo, ki je zdaj v Varnostnem svetu, in ne vidim razloga, zakaj ne bi podprli Slovenije. Mislim, da bomo podprli Slovenijo. Naš politični interes – ne le ker smo skoraj sosedje in imamo veliko skupne zgodovine ter zelo dobre odnose, na kar sem zelo ponosen, naš politični interes je, da imamo v Varnostnem svetu prijatelje in za nas je Slovenija res velika prijateljica v vseh procesih, vključno s procesom integracije v EU," je na vprašanje STA-ja, ali lahko Slovenija računa na podporo, odgovoril Abazović.

Na vprašanje o stališču do vojne v Ukrajini, je Abazović odgovoril, da je to zelo jasno. Črna gora meni, da gre za rusko agresijo proti Ukrajini in je odločno proti ter stoodstotno sledi politiki EU-ja, kar vključuje tudi sankcije. "Če se bodo sankcije EU-ja zaostrile, bomo temu sledili," je dejal premier.

"Vemo, kaj smo dajali skozi vsi z območja nekdanje Jugoslavije v 90. letih, zaradi tega ne smemo delati nobenih kompromisov glede temeljnih načel. V 21. stoletju ne moreš začeti agresije, uporabljati orožja, pobijati, povzročati humanitarnih kriz. To ni način za reševanje političnih težav. Pripravljeni smo pomagati Ukrajini in ji pomagamo. Sprejeli smo več kot 10.000 beguncev, kar je približno dva odstotka prebivalcev Črne gore," je dejal Abazović in omenil svoj obisk Kijeva konec junija skupaj s premierjem Albanije.

Črna gora tudi podpira pridruževanje Ukrajine EU-ju. "Nismo sebični in menimo, da se mora politika odprtih vrat nadaljevati, vsak, ki izpolnjuje standarde, mora postati član EU-ja," je dejal Abazović, ki se je dotaknil tudi notranje politike in potrdil, da bo njegova koalicija v parlamentu sprožila postopek ustavne obtožbe predsednika države Mila Đukanovića.

Predsednik Črne gore je v torek pozval k razpustitvi parlamenta in k izvedbi predčasnih volitev, potem ko je konec avgusta vlada Abazovića dobila nezaupnico. Abazović je v New Yorku napovedal, da bo parlament konec meseca glasoval proti Đukanovićevi razpustitvi parlamenta, nato pa bodo sprožili postopek ustavne obtožbe.

"Ne smemo popuščati pod njegovimi pritiski. Mora razumeti, da ni več v parlamentu. Sicer je še predsednik, dokler ne bomo imeli novih predsedniških volitev, ali pa že prej po ustavni obtožbi, ko bi položaj prevzela predsednica parlamenta," je o Đukanoviću povedal Abazović. "Dobro bi bilo, da bi sam odstopil in da imamo zgodnje predsedniške volitve," je dejal.

Abazovićeva koalicija v Črni gori je na volitvah avgusta 2020 osvojila 41 od 80 poslanskih sedežev in prvič po 30 letih z oblasti izrinila Đukanovićevo prozahodno Demokratsko stranko socialistov (DPS). Abazovića obtožujejo prosrbske politike, sam pa trdi, da želi le urediti odnose s Srbijo.