ZN od leta 1948 24. oktobra praznuje dan podpisa ustanovne listine organizacije. Foto: EPA
ZN od leta 1948 24. oktobra praznuje dan podpisa ustanovne listine organizacije. Foto: EPA
Razdeljevanje pomoči v DR Kongu
ZN se bo trudil svet spodubuditi k povečanju pomoči Afriki. Foto: EPA
Slovenski vojak na Kosovu
Slovenija sodeluje v treh mirovnih misijah Združenih narodov. Foto: RTV SLO
Zastave Evropske unije
Za Slovenijo bo posebno priložnost za delovanje v ZN-u predstavljalo tudi predsedovanje EU-ju. Foto: EPA

Trudili se bodo okrepiti vlogo organizacije pri preprečevanju konfliktov ter vzpostavljanju in ohranjanju miru. Dodal je, da si bodo prizadevali tudi za uresničitev razvojnih ciljev, še posebej v Afriki, pri čemer bo svetovne voditelje pozval, naj ji pomagajo, med drugim tudi z odpisom njenih dolgov.

Boj proti podnebnim spremembam
Zavzemal se bo tudi za spodbuditev vsesplošnega in odločnega delovanja na področju podnebnih sprememb. Prav ZN je po njegovem mnenju najprimernejši forum za doseganje soglasja o tem perečem vprašanju človekove prihodnosti, pri tem pa opozarja na decembrsko Okvirno konvencijo ZN-a o podnebnih spremembah, ki jo bodo gostili na Baliju. Pri tem je zatrdil, da bo treba k ukrepanju spodbuditi tako industrializirane države kot tudi države v razvoju.

Pomembne tudi človekove pravice
Kot tretji steber, ob bok varnosti in razvoju, generalni sekretar postavlja človekove pravice. Pri tem zagotavlja, da se bo zavzemal, da bi se idejna zasnova odgovornosti za njihovo varstvo iz besed spremenila v dejanja in zagotovila pravočasen odziv ob genocidu, etničnem čiščenju ali zločinih proti človečnosti.

ZN se mora prilagoditi
Ban opozarja tudi na nujnost spremembe organizacije, ki jo je treba prilagoditi novim potrebam, pri čemer je treba zagotoviti najvišje standarde morale, poštenosti in odgovornosti ter s tem pokazati, da ZN ustreza vsem članicam in ljudem povsod po svetu.

ZN od leta 1948 24. oktobra praznuje dan podpisa ustanovne listine, ki so jo stalne članice Varnostnega sveta podpisale leta 1945.

Tudi Slovenija pomemben del ZN-a
Za Slovenijo je bila njena učlanitev v organizacijo 22. maja 1992 pomemben mejnik. Ta je pomenil dokončno priznanje nove države, s čimer si je dobila priložnost za utrjevanje tistih načel v mednarodnih odnosih, ki prispevajo k prijaznejšemu, varnejšemu in stabilnejšemu svetu za vse ljudi. Hkrati je postala aktiven tvorec svetovne politike, sporoča slovensko zunanje ministrstvo.

Prispevek Slovenije v mirovnih misijah
Ministrstvo dodaja, da se Slovenija zavzema za izpolnjevanje Razvojnih ciljev tisočletja, ki pomenijo temeljni načrt organizacije pri izkoreninjanju revščine in lakote, pri uveljavitvi vsesplošne osnovne izobrazbe, enakosti med spoloma, zmanjševanju umrljivosti otrok in izboljšanju zdravja mater, boju proti aidsu, malariji in drugim nalezljivim boleznim, ohranjanju čistega okolja in razvoja mednarodnega partnerstva za razvoj. Hkrati sodeluje tudi v mirovnih misijah na Kosovu (Unmik), v Libanonu (Unifil) in v Siriji (Untso).

Predsedovanje Uniji posebna priložnost
V prvi polovici leta 2008, ko bo Slovenija predsedovala Svetu EU-ja, bo tudi v okviru sistema ZN-a vodila skupino držav, ki pomembno prispeva k vsem dejavnostim Svetovne organizacije in bistveno vpliva na razmere po svetu. Izkoristila bo to priložnost, da po najboljših močeh prispeva k miru in blaginji za vse ljudi in narode. Posebno priložnost bo v tem času namenila tudi podnebnim spremembam.

M. R.