Na Danskem se napoveduje pregon verskih pridigarjev, ki po besedah ministra za verske zadeve Bertla Haarderja
Na Danskem se napoveduje pregon verskih pridigarjev, ki po besedah ministra za verske zadeve Bertla Haarderja "spodkopavajo demokracijo, temeljne svoboščine in človekove pravice ali integracijo". Foto: EPA

"Več let se že pogovarjamo, ali lahko naredimo kaj proti verskim pridigarjem, ki spodkopavajo demokracijo, temeljne svoboščine in človekove pravice ali integracijo," je v torek dejal danski minister za verske zadeve Bertel Haarder.

Z novo zakonodajo bi lahko verske učenjake, ki bi v svojih verskih naukih odobravali kazniva dejanja, kaznovali z do tremi leti zapora, je nakazal minister.

Vstop v državo odvisen od seznama
Oblasti nameravajo oblikovati tudi javni seznam vseh pridigarjev, "katerih pogledi in vrednote so v nasprotju z danskimi vrednotami", vsi na seznamu pa bi imeli prepoved vstopa na Dansko. Če bo šlo za pridigarje iz drugih članic EU-ja, za katere velja prost pretok ljudi po Uniji, pa jih bodo dali na ločen "opazovalni" seznam, ki ne bo javen, je še povedal minister.

Minister je še napovedal, da bodo zakonodajo v parlament poslali po poletnih počitnicah, po njegovih besedah pa naj bi jo podpirala večina poslancev in poslank.

Je lahko prepoved škodljiva?
Kritiki predloga medtem opozarjajo na morebitne neželene posledice. Skrajna stališča "ne izginejo, če jih prepoveš, ampak lahko postanejo še privlačnejša samo zato, ker so prepovedana", je za časopis Jyllands Posten povedala Pernille Skipper, tiskovna predstavnica opozicijskega levega rdeče-zelenega zavezništva.

Na začetku leta je sicer dansko javnost močno razburila dokumentarna nanizanka Mošeje izza tančice. Avtorji so s skrito kamero posneli, kako nekateri imami v državi podpirajo nezakonita dejanja kot recimo kamenjanje žensk ali telesno kaznovanje otrok.

Medtem ko so kritiki islama opozarjali, da je dokumentarec opozoril na težave, ki bi jih bilo treba reševati, pa so danski muslimani dejali, da prikazuje nepošteno sliko mošej v državi.