Glavna haaška tožilka bo 10. decembra predstavila svojo oceno o sodelovanju Srbije s sodiščem v Haagu. Foto: EPA
Glavna haaška tožilka bo 10. decembra predstavila svojo oceno o sodelovanju Srbije s sodiščem v Haagu. Foto: EPA
Ratko Mladić
Carla Del Ponte je prepričana, da oblasti v Srbiji vejo, kje se skriva Mladić. Foto: EPA
Trojka in Del Pontejeva v Srbiji

Po srečanju z vodjo srbskega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasimom Ljajićem je izjavila, da je aretacija obtožencev za vojne zločine najpomembnejše odprto vprašanje v sodelovanju Srbije s sodiščem. Izrazila je nezadovoljstvo, ker Srbija še ni prijela haaških obtožencev, ki so še vedno na begu. Povedala je, da je sicer tudi na tem področju prišlo do napredka, a želenih rezultatov ni. Tožilka pa je zadovoljna s sodelovanjem Srbije pri predaji dokumentacije, ki jo je od Beograda zahtevalo haaško tožilstvo.

Haag pričakuje izročitev Mladića in Karadžića
Pred obiskom Beograda je haaška tožilka izrazila pričakovanje, da bo Ratko Mladić aretiran decembra ali najpozneje januarja. "Srbija se bliža koncu pogovorov o tem, da postane kandidatka za članstvo v EU-ju. Politični pritisk, da se Mladića izroči sodišču, je zelo velik." Od Srbije pa pričakuje tudi izročitev Radovana Karadžića, vendar ni povedala, do kdaj.

Jeremić: Srbija zadovoljivo sodeluje s Haagom
Del Pontejeva je začela pogovore še s tožilcem za vojne zločine Vladimirjem Vukčevićem in z drugimi člani Akcijskega moštva, sestala pa se je tudi s srbskim premierjem Vojislavom Koštunico in predsednikom Borisom Tadićem. Koštunica je zatrdil, da Srbija spoštuje svoje mednarodne obveznosti, saj je povsem v interesu Srbije, da konča sodelovanje s haaškim sodiščem. Z vodjo srbske vlade se je strinjal tudi srbski zunaji minister Vuk Jeremić, ki je izjavil, da Srbija popolnoma sodeluje s haaškim sodiščem in s tem izpolnjuje glavni pogoj za podpis Sporazuma o stabilizaciji in pridružitvi EU-ju.

Blic na svoji spletni strani piše, da naj bi srbske oblasti Del Pontejevi izročile seznam naslovov, na katerih se je leta 2006 skrival Mladić, in ji zagotovili, da bodo iskanega vojnega zločinca prijeli do roka, ki jim ga je postavila. V Srbiji upajo, da bo to dovolj za pozitivno oceno o sodelovanju Srbije s sodiščem, ki ga bo Varnostnemu svetu ZN-a predstavila 10. decembra, preden se bo 31. decembra poslovila od svojega položaja. S 1. januarjem 2008 jo bo nasledil Belgijec Serge Brammertz.

Podpis sporazuma v zameno za neodvisnost Kosova
Spodbudna novica za Beograd je zavzemanje nekaterih članic EU-ja, da bi Srbija sporazum o približevanju podpisala tudi brez aretacije Mladića. Te države menijo, da je reševanje statusa Kosova, ki naj bi po pričakovanjih razglasilo neodvisnost, dovolj veliko breme za srbsko oblast, za katero bi bil podpis sporazuma tudi brez izpolnitve vseh pogojev nekakšna spodbuda.

T. V.

Trojka in Del Pontejeva v Srbiji