Sindikat IGM Metall v Nemčiji združuje približno tri milijone delavcev v kovinskopredelovalni in elektroindustriji. Foto: EPA
Sindikat IGM Metall v Nemčiji združuje približno tri milijone delavcev v kovinskopredelovalni in elektroindustriji. Foto: EPA

Sindikat je dogovor sklenil s predstavniki več kot 700 podjetij z jugozahoda Nemčije. Pričakuje se, da bodo podobnemu zgledu sledili tudi drugje po Nemčiji. Sindikat IG Metall zahtevo utemeljuje s tem, da bo prilagodljivost delovnega časa delavcem pomagala, da bolje skrbijo za otroke ali sorodnike.

Standard tudi za druge panoge
"Postavljen je standard za vse druge," je za CNN dejala Megan Greene, vodilna ekonomistka pri Manulife Asset Management. "Podobne dogovore lahko pričakujete tudi v drugih panogah in regijah," pa napoveduje Famke Krumbmüller iz svetovalne družbe OpenCitiz.

Podjetje Daimler, lastnik Mercedes Benza, je sporočilo, da bo prilagodljivi čas svojim delavcem ponudilo od leta 2019 naprej, že zdaj pa imajo na voljo precej različnih delovnih možnosti. Bosch, ki zaposluje 138.000 ljudi v Nemčiji, pa je poudaril, da "ima že zdaj 100 različnih delovnih možnosti, da bi optimizirali razmerje delo-zasebno življenje".

Večina delavcev želi delati več in zaslužiti več
A za vsa podjetja krajši delovni čas ne bo lahek zalogaj. Predstavnik združenja delodajalcev Südwestmetall Volker Steinmaier je dogovor ocenil kot kompromis z "bolečimi elementi. Za nekatera podjetja bo težko, saj lahko krajši delovni teden povzroči primanjkljaj delovne sile. Sicer pa nekatera podjetja že zdaj dajejo svojim zaposlenim na voljo možnost, da delajo 30, 35 ali 40 ur. In večina delavcev izbere daljši delovnik, saj želi zaslužiti več."

Poleg možnosti krajšega delovnika pa je IG Metall za svoje člane izboril še 4,3-odstotno povišanje plač, ki bo začelo veljati od letošnjega aprila naprej.