Sebastian Kurz. Foto: EPA
Sebastian Kurz. Foto: EPA

Nedavni premieri dokumentarnih filmov o nekdanjem zveznem kanclerju Kurzu so močno razburili avstrijsko javnost. Avstrijski režiser Kurt Langbein, ki je že pred letom dni napovedal premiero dokumentarnega filma z naslovom projekt Ballhausplatz, namreč ni vedel, da ga bo samo za en teden prehitel drugi nenapovedani dokumentarec režiserja Sasche Köllreitnerja z naslovom Kurz, ki pa mu očitajo, da ni dovolj kritično obravnaval politične poti Kurza, medtem ko je režiser kritike zavrnil.

"Seveda smo postavili tudi vprašanja glede vseh obtožb in preiskav, vendar pa Sebastian Kurz in njegova ekipa nista dala odgovorov," je dejal.

Medtem ko so v dokumentarcu Kurz sodelovali privrženci ljudske stranke in tudi Kurz sam, udeležili so se tudi premiere, pa na premiero dokumentarnega filma projekt Ballhausplatz, ki sicer kritično govori o političnem vzponu in padcu Kurza, ni bilo nikogar, zavrnili so tudi sodelovanje v njem, je povedal režiser Langbein.

"Žal so vsi vpleteni okoli Sebastiana Kurza in tudi on sam zavrnili povabilo na intervju, zato lahko to pomanjkljivost pripišejo sebi," je dejal Langbein.

Prihodnje leto bodo v Avstriji zvezne parlamentarne volitve, mnogi sicer pravijo, da vrnitev Kurza v politiko ni mogoča, a se zdaj pojavljajo ugibanja, ali namerava vendarle ustanoviti svojo stranko, če bo v aferi Ibiza oproščen.