Valdis Dombrovskis. Foto: Reuters
Valdis Dombrovskis. Foto: Reuters

Evropska unija je imela lani rekorden obseg dvostranske trgovine s Kitajsko, a ta je "zelo neuravnotežena", je na konferenci v Šanghaju dejal Dombrovskis, sicer evropski komisar za trgovino. Dodal je, da trgovinski primanjkljaj znaša skoraj 400 milijard evrov.

Dombrovskis je na štiridnevnem obisku na Kitajskem, kjer si prizadeva za bolj uravnotežene gospodarske odnose med Unijo in azijsko velesilo.

Na Kitajsko je prispel dober teden po tem, ko je Evropska komisija sporočila, da bo preiskala, ali naj uvede tarife za zaščito evropskih proizvajalcev električnih vozil pred cenejšimi kitajskimi, češ da so ti kitajski proizvajalci v boljšem položaju zaradi državnih subvencij.

Unija in Kitajska si želita umiriti napetosti zaradi vprašanj, povezanih s tujim vlaganjem, trgovino in zahodnimi kritikami na račun tesnejših vezi Pekinga in Moskve po ruskem napadu na Ukrajino.

Evropska unija je "zavezana svobodni in pošteni svetovni trgovini", je dejal Dombrovskis, ki je poudaril, da je pri tem ključna beseda "poštena".

Dejal je, da se mora Unija zaščititi, ko je "njena odprtost zlorabljena". To pomeni, da mora "zmanjšati strateško odvisnost glede določenih strateških izdelkov", a gospodarska strategija EU-ja je osredotočena na zmanjšanje tveganja, ne ločevanje. "EU se nima namena ločiti od Kitajske," je zagotovil.

Bruselj 400-milijardni primanjkljaj v trgovini pripisuje delno kitajskim omejitvam za evropska podjetja in oviram za njihov dostop do kitajskega trga.

Glede tarif za kitajska električna vozila je Dombrovskis dejal, da bi radi sodelovali s kitajskimi oblastmi in proizvajalci. Kot je poudaril, je EU odprt za konkurenco, tudi na področju električnih vozil, a ta "konkurenca mora biti poštena".

Peking je napoved uvedbe tarif označil za protekcionizem, kitajska trgovska zbornica v EU-ju pa je sporočila, da ta panoga nima prednosti zaradi subvencij.