Nemiri v brazilskih zaporih so pogosti, večinoma pa se razvijejo iz protestov zaradi slabih bivanjskih razmer v zaporih. Foto: EPA
Nemiri v brazilskih zaporih so pogosti, večinoma pa se razvijejo iz protestov zaradi slabih bivanjskih razmer v zaporih. Foto: EPA

V odročnem zaporu v amazonskem pragozdu so zaporniki zajeli 200 sorodnikov, ki so obiskali svojce v zaporu, v zameno za njihovo prostost pa so zahtevali vrnitev vodje zaporniške tolpe Ednilda Paula Souze. Ta je pred dvema tednoma pobegnil iz zapora, vendar so ga ujeli in premestili v drug zapor.

Med talci so večinoma ženske, med njimi tudi nosečnice, zaporniki pa so privolili v njihovo izpustitev, potem ko jim je policija obljubila vrnitev Souze. Pred zaporom tako že čakajo gasilci in reševalne ekipe, če bi bilo treba pomagati talcem, paznikom ali pa zapornikom, čeprav poročil o poškodbah ni.

Tamkajšnji mediji poročajo, da so voditelji upora v zaporu zatrdili, da je bilo ubitih 17 sojetnikov, vendar pa policija ni potrdila teh trditev. Zaporniki so sicer zahtevali tudi razrešitev nepriljubljenega tožilca, vendar pa oblasti niso sporočile, ali bodo ugodile tudi tej zahtevi.

Najbolj nevaren brazilski zapor
Zapor Urso Branco je najbolj znan po nemirih in velja za enega najnasilnejših zaporov v Brazilji, kjer so nemiri v zaporih sicer pogosti. Aprila leta 2004 so nemiri v tem zaporu trajali teden dni, ubitih pa je bilo okoli 15 ljudi. Grozljivi videoposnetki in fotografije teh nemirov so prikazovali zapornike, kako so obglavljali sojetnike in dele njihovih teles ter glave metali čez zid. V omenjenem zaporu je 950 zapornikov, ki so nastanjeni na prostoru za polovico manj zapornikov.