Ebola je znova udarila v Gvineji, kjer sta zaradi virusa že umrla dva človeka. Foto: Reuters
Ebola je znova udarila v Gvineji, kjer sta zaradi virusa že umrla dva človeka. Foto: Reuters

Virus je znova izbruhnil v južni regiji Nzerekore, kjer sta zaradi ebole že umrla dva človeka. Z virusom sta okužila tudi svoja sorodnika, petletnika in njegovo mater, ki se zdravita v bolnišnici.

WHO opozarja, da nevarnost novih obolenj ostaja, "predvsem zato, ker virus še naprej obstaja v preživelih", ki so bili z njim okuženi, a so ozdraveli.

Upajo, da jim bo izbruh uspelo zajeziti
Dobrodelna organizacija Zavezništvo za mednarodno medicinsko ukrepanje (Alima) je zaradi novih primerov okužb z ebolo znova odprla specialistično kliniko, v kateri se zdravita z ebolo okužena mati in njen sin.

Kljub novim izbruhom upajo, da bo "nova epizoda hitro zajezena", saj so tako oblasti kot prebivalci za to zdaj že usposobljeni.

Gre za prve primere ebole, potem ko so v Gvineji 29. decembra uradno razglasili, da je epidemija tega smrtonosnega virusa premagana. Najhujša epidemija ebole do zdaj je na zahodu Afrike izbruhnila konec leta 2013, najprej prav v Gvineji, nato pa je hudo prizadela še Liberijo in Sierro Leone. V teh treh državah je ebola zahtevala več kot 11.000 življenj.