Revolucija v Egiptu ni le odnesla Mubaraka, temveč tudi novo zunanjo politiko. Foto: Reuters
Revolucija v Egiptu ni le odnesla Mubaraka, temveč tudi novo zunanjo politiko. Foto: Reuters

Kairo namerava odpreti mejo z Gazo ter normalizirati odnose s Hamasom in Iranom, dvema največjima sovražnikoma Izraela.

Nove egiptovske oblasti, ki jih je ohrabrila revolucija in se spogledujejo s prihajajočimi volitvami, pravijo, da želijo zunanjo politiko, ki bo bolje odsevala javno mnenje, hkrati pa želijo pridobiti nazaj vpliv v regijo, ki je zbledel, ko je Egipt postal predvidljiv zaveznik ZDA in Izraela v letih po podpisu mirovne pogodbe z judovsko državo leta 1979.

Egipt pomagal doseči spravo med Palestinci
Prvi otipljivi dokaz sprememb egiptovske zunanje politike je dogovor, ki ga je Kairo pomagal doseči med palestinskima sovražnima frakcijama Fatahom in Hamasom. Izrael se je na spravo med Palestinci odzval z napovedjo, da se ne bo pogajal s palestinsko vlado, v kateri bo sodeloval Hamas.

Nova egiptovska politika napoveduje spremembo razmerja moči v regiji, kar sive lase povzroča predvsem Izraelu. "Zaskrbljeni smo zaradi nekaterih nedavnih dejanj Egipta," je dejal neimenovani predstavnik Izraela in omenil "zbližanje med Iranom in Egiptom" ter "izboljšanje odnosa med Egiptom in Hamasom".

Izrael skrbi odprtje meje z Gazo
"Tak razvoj dogodkov bi imel lahko strateške vplive na varnost Izraela. V preteklosti se je Hamas lahko oboroževal, tudi ko je Egipt to skušal preprečiti. Kako bo šele okrepil svoj teroristični stroj v Gazi, če bo Egipt prenehal nadzorovati?" se sprašujejo v Izraelu, kjer so se zanašali na pomoč Kaira pri policijskem nadzoru blokirane Gaze, kamor po podzemnih predorih Hamasu tihotapijo orožje in drugo prepovedano blago.

Normalizacija odnosov z Iranom
Kairo poudarja, da bo spoštoval vse svoje obveze, tudi mirovno pogodbo z Izraelom, hkrati pa želi bolje spoštovati protokole o človekovih pravicah, ki jih je tudi podpisal. Zapora meje z Gazo in dozdajšnje egiptovsko uresničevanje zapore sta "sramotna", je dejala predstavnica egiptovskega zunanjega ministrstva. Dodala je, da si Egipt prizadeva za normalizacijo odnosov s sosednjim Iranom.

Egipt nič več "lutka" ZDA
Spremembo zunanje politike pozdravljajo tudi nekateri nekdanji uradniki in diplomati, ki so služili pod Mubarakom, češ da odseva željo Egipčanov, da bi bila njihova država bolj spoštovana kot regionalna velesila. "Mubarak se je vedno postavil na stran ZDA, novo razmišljanje pa je povsem enako. Radi bi zgradili model demokracije v regiji in zagotavljamo, da ima Egipt svoj vpliv," je dejal Mahmud Šokri, nekdanji veleposlanik Egipta v Siriji.