Assangeev odvetnik meni, da nova pravila bolj spominjajo na zaporniški režim. Foto: Reuters
Assangeev odvetnik meni, da nova pravila bolj spominjajo na zaporniški režim. Foto: Reuters
Assangeev maček, prepoznaven po kravati, kuka skozi okno veleposlaništva. Foto: Reuters

Ekvador je tako ustanovitelju WikiLeaksa izročil nov, strožji pravilnik, ki med drugim slavnemu žvižgaču nalaga, naj se izogiba spletnih komentarjev o političnih zadevah, naj očisti svoje sanitarije in naj bolje skrbi za svojo mačko, sicer mu jo bodo vzeli, poroča Guardian.

47-letni Assange, ki se je na ekvadorsko veleposlaništvo zatekel junija 2012 in ima zdaj tudi ekvadorsko državljanstvo, mora tudi za vse obiske pridobiti dovoljenje diplomatskega osebja tri dni vnaprej. Še posebej izrecno pa so mu prepovedali dejavnosti, ki bi jih lahko "imeli za politične ali za vpletanje v notranje zadeve tujih držav", navaja okrožnica, napisana v španščini.

Ekvadorska vlada je za konec tedna Assangeu delno sprostila omejitve pri uporabi spleta, a v okrožnici piše, da bo prvi mož WikiLeaksa lahko uporabljal wifi veleposlaništva samo za svoj osebni računalnik in telefon, strogo pa so mu prepovedali uporabo ali namestitev "neavtorizirane opreme".

V dokumentu še piše, da si veleposlaništvo "pridržuje pravico pooblastiti varnostno osebje, da opremo zaseže" ali pa pozove britanske oblasti, da v ta namen vstopijo v veleposlaništvo. Vsakršen poskus, da bi kdo pripeljal kakšno opremo na veleposlaništvo, bi osebje imelo za "kršitev varnostnih pravil in bi jo kot tako prijavilo britanskim oblastem".

Mora skrbeti za mačka
Ekvadorska vlada je marca Assangeu onemogočila dostop do spleta, češ da je kršil "pisno zavezo, ki jo je dal vladi konec leta 2017, da ne bo objavljal sporočil, ki bi lahko pomenila vpletanje v tuje države".

Assangeu so tudi ukazali, naj prevzame odgovornost za "blagor, hranjenje, higieno in ustrezno skrb" za svojo mačko – v nasprotnem primeru bodo njegovega hišnega ljubljenčka dali komu drugemu ali pa v živalsko zavetišče.

Ni sicer jasno, ali ima podobne omejitve pri uporabi spleta tudi omenjeni maček – ta ima namreč pod uporabniškim imenom "Embassy Cat" (Veleposlaniški maček) svoj račun na Twitterju, ki sicer miruje že dve leti.

Sam bo plačeval za hrano
Okrožnica Assangea in njegove goste še naproša, naj čistijo sanitarne prostore za seboj, ter poudarja, da veleposlaništvo od 1. decembra dalje ne bo plačevalo njegove hrane, pranja perila in drugih stroškov, povezanih z njegovo nastanitvijo. Assange mora tudi imeti redne letne zdravniške preglede, za katere prav tako plača sam. Če bo prekršil katero izmed novih hišnih pravil, bi mu Ekvador lahko preklical azil, še piše.

"Dejansko gre za zaporniški režim," meni Assangeev odvetnik Carlos Poveda. "Ta novi režim je v nasprotju z njegovim osnovnim človeškim dostojanstvom kot imetnikom azila."

Povedal je še, da Assangeu v ponedeljek še vedno niso priključili medmrežja in da ne more prebrati ali razumeti okrožnice, ker je napisana v španščini.