Kaja Kallas je bila poslanka v estonskem in Evropskem parlamentu. V vladi, ki jo vodi, je osem ministrov in šest ministric. Foto: Reuters
Kaja Kallas je bila poslanka v estonskem in Evropskem parlamentu. V vladi, ki jo vodi, je osem ministrov in šest ministric. Foto: Reuters

Kaja Kallas in člani njene vlade so prisegli dopoldne v parlamentu, pred tem pa jo je uradno imenovala predsednica države Kersti Kaljulaid.

Nova premierka je dejala, da si bo njena vlada prizadevala za gospodarsko rast, spopad s pandemijo covida-19 pa je izpostavila kot glavno prioriteto vlade.

Nova vlada je prisegla, potem ko sta opozicijska Reformna stranka in vladna Stranka centra v ponedeljek sklenili koalicijski dogovor o oblikovanju vlade. V 101-članskem parlamentu ima podporo 59 poslank in poslancev. Obe stranki sta sicer glavni politični sili v državi od njene ponovne vzpostavitve samostojnosti leta 1991. Obe sta močni zagovornici EU-ja in vojaške zveze Nato.

Do spremembe vlade je prišlo nekaj manj kot dva tedna po odstopu Jürija Ratasa 13. januarja, potem ko se je njegova Stranka centra znašla v preiskavi zaradi suma korupcije v zvezi z nepremičninskim podjetjem. Kaja Kallas je mandatarka za sestavo vlade postala že naslednji dan, v ponedeljek pa so dokončali usklajevanje koalicijske pogodbe in jo podpisali.

Kaja Kallas je prva premierka v zgodovini Estonije. 43-letna pravnica je odločna zagovornica EU-ja, inovacij in razvoja digitalne tehnologije. V svoji karieri je že bila poslanka, pa tudi članica Evropskega parlamenta med letoma 2014 do 2018. Je sicer hči nekdanjega estonskega premierja Siima Kallasa, ki je bil tudi evropski komisar za promet.