Eta poleti pogosto izvaja bombne napade v turističnih letoviščih. Foto: EPA
Eta poleti pogosto izvaja bombne napade v turističnih letoviščih. Foto: EPA

Eksplozije so odjeknile po telefonskem opozorilu, da je baskovska separatistična organizacija Eta podtaknila bombe, ki jih bo razneslo v razmiku štirih ur. Prvo bombo je razneslo na sprehajališču ob obali v Laredu, drugo na peščenih sipinah na plaži pri Noji, tretjo prav tako na sprehajališču v Laredu, četrto pa na igrišču za golf v Noji. Žrtev ni bilo, saj je policija po opozorilu izpraznila območje. Ena ženska je bila le lažje ranjena, ko je vanjo priletel kamen od četrte eksplozije, medtem ko so morali neko nosečnico oskrbeti zaradi šoka po eksploziji. Manjša eksplozija je prej odjeknila pred banko v mestu Getxo in poškodovala bankomat.

Boj za neodvisnost vzel na stotine življenj
Eta se že štiri desetletja bojuje za neodvisnost Baskije na severu Španije in jugozahodu Francije, v njenih napadih pa je v tem času umrlo več kot 800 ljudi, po navadi v streljanjih ali eksplozijah avtomobilov bomb. Španija, Evropska unija in ZDA skupino uvrščajo na seznam terorističnih organizacij. Od leta 2000 je bilo prijetih 750 domnevnih članov Ete, med njimi tudi nekaj vodij organizacije.

Španske oblasti so prepovedale baskovsko stranko Batasuna, ker naj bi bila politično krilo Ete, kar pa so v stranki ves čas zavračali. Z Eto sta se skušali pogajati tako prejšnja konservativna kot zdajšnja socialistična vlada. Premier Jose Louis Rodriguez Zapatero je mirovna pogajanja začel leta 2006, ko je Eta naznanila premirje, vendar jih je prekinil konec lanskega leta, ko sta v Etinem napadu umrla dva človeka.

G. V.