Foto:
Foto:

Zunanji ministri EU-ja so potrdili, da bo Unija za obnovo Iraka do konca leta namenila 200 milijonov evrov, države pa najbrž ne bodo prispevale iz svojih proračunov. EU je Iraku za človekoljubno pomoč letos že prispevala 730 milijonov evrov.

Ministri pomoči Iraku sicer niso pogojevali z vsebino popravljenega ameriškega predloga resolucije o Iraku,o katerem bi po mnenju britanskega zunanjega ministra Jacka Strawja v VS-u ZN-a lahko glasovali že ta teden. Zunanji ministri so na koncu še obsodili kršitve človekovih pravic v Iranu in na Kitajskem.

Ministri tudi o Bližnjem vzhodu
Zunanji ministri Evropske unije in desetih držav pristopnic so na današnjem zasedanju v Luksemburgu izrazili veliko zaskrbljenost zaradi močno poslabšanih razmer na Bližnjem vzhodu, ki odražajo popolno pomanjkanje politične volje za uresničitev časovnega načrta, ki bi leta 2005 omogočil sobivanje samostojni palestinski in izraelski državi. Zato so palestinske oblasti pozvali, naj prenehajo z internimi prepiri in oblikujejo vlado, ki bo lahko spremenila tok dogodkov.

"Želimo videti učinkovito palestinsko vlado," je poudaril britanski zunanji minister Jack Straw. "Obžalujemo, da notranji palestinski razkol otežuje že tako težke razmere," je pristavil, medtem ko je nemški zunanji minister Joschka Fischer opozoril, da "nestabilnost" palestinskih oblasti Evropo zelo skrbi. "Ne daje nam veliko razlogov za upanje," je poudaril. Ob pozivu na palestinske oblasti so ministri oblikovali tudi poziv Izraelu. "Gradnja razmejitvenega zidu se mora končati, enako velja za judovska naselja na palestinskih ozemljih," je poudaril Fischer.