Tiskovna predstavnica albanskega zunanjega ministrstva Edlira Prendi je v sredo pojasnila, da sta bila osumljena "vpletena v dejavnosti, ki škodijo varnosti države". Dodala je, da so albanske oblasti odločitev sprejele v posvetovanju z drugimi državami.

Foto: EPA Zgradba albanskega parlamenta v Tirani.
Foto: EPA Zgradba albanskega parlamenta v Tirani.

ZDA so pozdravile ukrep Albanije. Predsednik Donald Trump se je v pismu albanskemu premierju Ediju Rami zahvalil za "odločna prizadevanja proti Iranu in njegovim dejavnostim destabilizacije" in izgon označil kot primer "naših skupnih prizadevanja, da iranski vladi pokažemo, da bodo imele njene teroristične dejavnosti resne posledice".

Medtem ko v Tirani niso želeli razkriti identitete iranskih diplomatov, je ameriški državni sekretar Mike Pompeo iranska diplomata označil za "iranska agenta, ki sta načrtovala teroristične napade v Albaniji", ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton pa je zatrdil, da je eden izmed diplomatov veleposlanik.

Iran: ZDA moti iranske zunanje odnose

V Teheranu so odločitev albanske vlade označili za "neupravičen ukrep, ki v celoti temelji na izmišljenih in ponarejenih poročilih". Dejali so tudi, da so izrazi podpore albanski odločitvi iz Washingtona dokaz prizadevanj ZDA in Izraela, da "škodijo in motijo iranske zunanje odnose, še posebej z Evropo". Do izgona je prišlo prav v času resnega sodelovanja med Iranom in Evropo, kako zaobiti "enostranske in nezakonite sankcije ZDA", ki so jih ZDA letos uvedle proti Iranu, so še sporočili iz Teherana.