Preiskava nesreče še poteka. Foto: Reuters
Preiskava nesreče še poteka. Foto: Reuters
Nesreča se je zgodila okoli 6.30 po krajevnem času (4.30 po srednjeevropskem), hitri vlak pa je bil na poti iz Ankare v mesto Konya v osrednji Turčiji. Foto: Reuters
Železniške nesreče so v Turčiji pogoste. Foto: Reuters
Huda železniška nesreča v Ankari

Minister za promet Cahit Turhan je na kraju nesreče novinarjem povedal, da je umrlo šest potnikov in tri strojevodje - dva s hitrega vlaka in eden z lokomotive. Med ranjenimi so najmanj trije huje poškodovani, vsi pa so v bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju časnika Hurriyet je bilo na vlaku 206 potnikov. Oblasti iz ure v uro poročajo o več žrtvah.

Na posnetkih s prizorišča nesreče je videti prevrnjene vagone, zveriženo pločevino in reševalce, ki iščejo ponesrečence. Deli vlaka so po trčenju odleteli v nadvoz, ki se je delno porušil in padel na dva vagona, ki ju je popolnoma uničil, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Nesreča se je zgodila okoli 6.30 po krajevnem času (4.30 po srednjeevropskem), in sicer le šest minut za tem, ko je hitri vlak krenil na pot z glavne železniške postaje v Ankari proti kraju Konyo, ki je od prestolnice oddaljen približno 260 kilometrov. Postaja Marsandiz sicer ni zelo prometna, ima pa obrat za vzdrževanje tirov.

Preiskava nesreče že poteka
Kot je dejal guverner turške prestolnice Vasip Sahin, preiskava nesreče že poteka, primer pa vodi tožilstvo v Ankari. Za zdaj še ni znano, s kakšno hitrostjo je v času nesreče vozil hitri vlak, med mrtvimi je tudi voznik vlaka.

Železniške nesreče so v Turčiji pogoste. Julija je v iztirjenju vlaka na severozahodu Turčije umrlo 24 ljudi, 300 je bilo ranjenih. Do iztirjenja je prišlo, ker je močno deževje odneslo del tračnice. Najhujša železniška nesreča v novejši zgodovini Turčije se je zgodila julija 2004, ko je umrlo 41 ljudi, 80 pa jih je bilo ranjenih. Takrat se je hitri vlak iztiril na severozahodu države, še navaja AFP.

Huda železniška nesreča v Ankari