Poljaki so večkrat opozarjali na krivico, ki se je zgodila Poczobutu. Foto: EPA
Poljaki so večkrat opozarjali na krivico, ki se je zgodila Poczobutu. Foto: EPA

"Sodnik je Poczobuta obsodil na osem let zapora v kazenski koloniji s povečano varnostjo," je Vjasna zapisala na svoji spletni strani. Sodišče je odločilo, da je kriv sodelovanja v "dejanjih, ki škodujejo nacionalni varnosti" in "spodbujanja sovraštva".

Poczobut je dopisnik poljskega dnevnika Gazeta Wyborcza in dejaven predstavnik poljske manjšine v Belorusiji. V državi je ostal tudi po tem, ko je Lukašenko poleti leta 2020 zatrl množične protivladne proteste, čemur je nato sledilo obsežno zatiranje preostalih predstavnikov opozicije v državi.

Aretiran je bil marca leta 2021, po navedbah organizacije pa je takrat zavrnil prošnjo za pomilostitev. Njegovo sojenje za zaprtimi vrati se je začelo 16. januarja. "Nimam nobenih iluzij, sodbo bom sprejel mirno in z mirno vestjo odšel v zapor," je zapisal v pismu, ki ga je pred izrekom sodbe objavil poljski dnevnik.

Poljska: "Nečloveška sodba"

Poljska je sodbo že obsodila in jo označila za nepravično. "To je nečloveška sodba beloruskega režima in še eno dejanje preganjanja Poljakov v Belorusiji," je na Twitterju zapisal poljski premier Mateusz Morawiecki. Ob tem je dodal, da bodo oblasti storile vse, da pomagajo poljskemu novinarju.

Tudi poljsko zunanje ministrstvo je sodbo obsodilo, pri čemer je tiskovni predstavnik ministrstva Poczobuta označil za poljskega in beloruskega patriota.

Pozneje je poljski notranji minister Mariusz Kaminski sporočil, da Poljska do preklica zapira mejni prehod Bobrowniki z Belorusijo. Poleg tega bo Varšava po njegovih besedah pripravila tudi seznam ljudi, ki jih je treba sankcionirati zaradi zatiranja poljske manjšine v Belorusiji.