Ruski in ameriški predsednik na prvem skupnem vrhu. Foto: EPA
Ruski in ameriški predsednik na prvem skupnem vrhu. Foto: EPA

Ruski predsednik Putin je na svoji tiskovni konferenci po srečanju dejal, da vidi "žarek upanja" za medsebojno zaupanje med Rusijo in ZDA. Težko je oceniti, ali se bodo odnosi med državama izboljšali, je dodal.

Ameriški predsednik Biden je na novinarsko vprašanje, ali zaupa Putinu, odgovoril, da ne gre za zaupanje, temveč za lastne interese. "Kot pravi stari izraz – dokaz pudinga je v tem, da ga poješ. V kratkem bomo izvedeli," je dejal.

Predsednika zadovoljna s potekom pogovorov

Putin je Bidna opisal kot konstruktivnega in izkušenega partnerja, s katerim sta na vrhu "govorila isti jezik", pogovori so bili pragmatični in plodni, vrh pa je potekal brez sovražnosti.

Ameriški predsednik Biden je dejal, da morajo biti odnosi med ZDA in Rusijo stabilni in predvidljivi, ton pogovorov pa je označil kot dober in pozitiven.

Putin in Biden načela večino spornih vprašanj

Konzultacije o kibernetski varnosti

ZDA in Rusija so se dogovorile za začetek dvostranskih konzultacij o kibernetski varnosti. Biden je ruskega kolega opozoril, da kritična infrastruktura v nobenem primeru ne sme biti tarča kibernetskih napadov. Putin, ki je pred srečanjem zanikal odgovornost Kremlja za napade, je dejal, da večina kibernetskih napadov izvira iz ZDA.

Mogoče spremembe pogodbe Novi start

Voditelja sta se prav tako dogovorila za začetek pogovorov o mogočih spremembah pred kratkim podaljšane in edine preostale pogodbe o oboroževanju, Novi start. Putin je ob omembi žarka upanja za zaupanje sicer tudi dodal, da je ameriški izstop iz pogodbe o odprtem nebu pokazal na njihovo nepredvidljivost.

Veleposlanika se vračata

ZDA in Rusija so se dogovorile, da se bosta veleposlanika obeh držav vrnila na svoji delovni mesti v Moskvi in Washingtonu.

Biden: Človekove pravice bodo vedno na tnalu

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednika sta se pogovarjala tudi o človekovih pravicah. Biden je opozoril, da bodo človekove pravice vedno na tnalu, Putina pa je posvaril pred kakršnim koli vmešavanjem v ameriško demokracijo.

"Ne gre za preganjanje Rusije, kadar kršijo človekove pravice. Gre za to, kdo smo mi. Ne morem biti predsednik ZDA in ne spregovoriti proti kršenju človekovih pravic," je dejal Biden.

Putin je potrdil, da sta govorila o človekovih pravicah. Poudaril, da je aretirani opozicijski voditelj Aleksej Navalni vedel, da je kršil rusko zakonodajo in da ga bodo v Rusiji aretirali. Biden je po njegovih besedah načel tudi temo izmenjave zapornikov, Putin pa je pripravljen na kompromis.

Borrell: EU se mora pripraviti na dodatno poslabšanje odnosov z Rusijo

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je opozoril, da se mora Unija pripraviti na dodatno poslabšanje odnosov z Rusijo.

"Menimo, da je obnovljeno partnerstvo, ki nam bo omogočilo, da v celoti izkoristimo potencial tesnega sodelovanja z Rusijo, oddaljena možnost in zato mora biti Unija realistična in se pripraviti na nadaljnje poslabšanje naših odnosov z Rusijo," je dejal Borrell.

Visoki zunanjepolitični predstavnik je ob predstavitvi poročila o strategiji izgradnje bolj predvidljivih in stabilnih odnosov z Rusijo dejal, da mora Bruselj zdaj do Moskve zavzeti pristop "potiskanja nazaj, zadrževanja in sodelovanja".

Vprašanje vpletanja v volitve

Na novinarsko vprašanje, kaj bo storil, da bo v prihodnje preprečil rusko vmešavanje v ameriške volitve, je Biden odgovoril, da se Putin zaveda, kakšne bi bile posledice.

Putinova dejanja po njegovem mnenju škodijo Rusiji: "Zmanjšuje položaj velesile, ki se obupno trudi, da bi ohranila položaj svetovne velesile." Ob nadaljnjem vmešavanju bi Rusija izgubila ta status, enako bi se zgodilo, če Navalni umre v zaporu, je dejal Biden.

Putin zadovoljen s pojasnilom glede "morilca"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski predsednik je tudi zadovoljen s pojasnilom glede Bidnove izjave, ki je Putina marca označil za "morilca". Biden o tem ni želel govoriti.

Dotaknil se je tudi ameriških sankcij in dejal, da ni vpliv ruskih sankcij na ZDA nič manjši. Več ameriških podjetij naj bi zaradi njih že zapustilo ruski trg.

Pri vprašanju Ukrajine še naprej na različnih bregovih

Predsednika sta se dotaknila tudi geopolitičnih vprašanj, pri katerih sta na različnih bregovih. Eno izmed njih je Ukrajina, v povezavi s katero ZDA ostro obsojajo rusko priključitev Krima in zahtevajo spoštovanje ukrajinske suverenosti v povezavi z dogajanjem na vzhodu države.

Ruski predsednik je dejal, da se glede morebitnega članstva Ukrajine v zvezi Nato "ni bilo ničesar za pogovarjati". Kijev je obtožil, da krši dogovor iz Minska o premirju na vzhodu Ukrajine, kjer so letos znova oživeli spopadi med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko.

Na srečanju so se dotaknili tudi regionalnih konfliktov v Afganistanu, Siriji in Libiji.

Predsednika sta si prvič segla v roke. Foto: Reuters
Predsednika sta si prvič segla v roke. Foto: Reuters

Pogovori precej krajši od pričakovanj

Putin in Biden sta se sešla v vili La Grange nad Ženevskim jezerom, kjer ju je sprejel gostitelj, švicarski predsednik Guy Parmelin. Ob prihodu se je Putin pred mediji zahvalil Bidnu za pobudo za pogovor, Biden pa je odgovoril, da se je "vedno bolje sestati iz oči v oči".

Voditelja naj bi na srečanju poskusila poiskati skupne točke in zagotoviti predvidljivejše odnose med državama. Foto: EPA
Voditelja naj bi na srečanju poskusila poiskati skupne točke in zagotoviti predvidljivejše odnose med državama. Foto: EPA

Predsednika sta nato opravila dvostranske pogovore, ki so trajali okoli dve uri. BBC je ob tem poročal, da so trajali 18 minut dlje, kot je bilo predvideno.

Po odmoru se je srečanje nadaljevalo v širši zasedbi. Na njem sta sodelovala tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Bela hiša je sporočila, da se je ob 17.05 končalo tudi srečanje obeh delegacij.

Celotno srečanje je bilo sicer krajše od pričakovanj. Po navedbah Bele hiše je trajalo približno tri ure in pol, obe strani pa sta napovedovali od štiri do pet ur pogovorov.

Nizka pričakovanja

Neimenovani ameriški visoki uradnik je pred srečanjem za Reuters dejal, da ZDA nimajo velikih pričakovanj. Srečanje naj bi po njegovih besedah trajalo od štiri do pet ur.

"Nisem prepričan, da bodo doseženi kakšni dogovori," je dvom izrazil tudi Putinov zunanjepolitični svetovalec Jurij Ušakov.

Napeti odnosi

Sorodna novica Rusko-ameriški vrhi: od Kennedyjevega "zmrcvaril me je" do Bushevega zrenja v Putinovo dušo

Odnosi med ZDA in Rusijo so se v zadnjih letih poslabšali, predvsem po ruski priključitvi Krima leta 2014, vojaški intervenciji v Siriji in obtožbah vmešavanja v predsedniške volitve leta 2016.

ZDA Rusiji očitajo več kibernetskih napadov na infrastrukturo, odgovornost za katere Kremelj zanika. Washington želi začeti pogovore o vpletanju v volitve v ZDA in drugih zahodnih državah. Do Kremlja so bili v zadnjih dneh ostri tudi v sklepni izjavi po vrhu G7 in po vrhu zveze Nato.

Odnosi so se dodatno poslabšali, ko je marca Biden v eni izmed svojih izjav Putina označil za "morilca", zaradi česar je Rusija na posvetovanje poklicala svojega veleposlanika v ZDA. Washington je nato svojega veleposlanika v Rusiji na konzultacije poklical aprila.

Voditelja sta zmogla nasmešek za medije. Foto: Reuters
Voditelja sta zmogla nasmešek za medije. Foto: Reuters

Voditelja iskala skupne točke

Biden je pred srečanjem zagotovil, da ne iščejo konflikta z Moskvo, ampak stabilne in predvidljive odnose.

Putin je pred vrhom dejal, da se želi na srečanju z Bidnom zavzeti za sodelovanje pri skupnih interesih. Mednje po njegovih besedah sodijo regionalni konflikti, skrb za okolje in strateška stabilnost, vidi pa tudi možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja.

Putin je dejal še, da bo srečanje posvečeno predvsem obnovitvi osebnih stikov in odnosov ter vzpostavitvi neposrednega dialoga.

Bo vrh Putin-Biden izboljšal odnose?