Slavje Zelenskega. Foto: Reuters
Slavje Zelenskega. Foto: Reuters

Dosedanji predsednik, 53-letni Petro Porošenko, je v tekmi z Zelenskim izgubil v vseh pokrajinah v državi, vključno z zahodnim delom Ukrajine, kjer je Porošenko tradicionalno užival visoko podporo.

41-letni Zelenski je večino glasov podpore ukrajinskih volivcev dobil že v prvem krogu volitev 31. marca.

Po prvem krogu, v katerem je Zelenski dobil dobrih 30 odstotkov podpore, Porošenko pa 18 odstotkov, sta tekmeca snela rokavice, kampanja pa je postala precej umazana.

Kampanja pred drugim krogom je bila precej umazana. Foto: Reuters
Kampanja pred drugim krogom je bila precej umazana. Foto: Reuters

Ta teden se je tako na svetovnem spletu pojavil video, v katerem Zelenskega povozi tovornjak. Posnetek se konča s črtico belega prahu, domnevno kokaina, ki ga nekdo ponjuha. Kampanja Zelenskega je s prstom pokazala na Porošenkov tabor, ki je zanikal vpletenost.

Znan po vlogi – predsednika

Zelenski, ki nima političnih izkušenj, znan pa je po igranju predsednika države v priljubljeni televizijski nanizanki Služabnik ljudstva, se je izogibal tradicionalnim predvolilnim zborovanjem in je volivce raje nagovarjal po družbenih omrežjih in v satiričnih oddajah.

Izogibal se je tudi medijem, zato so ga največje medijske hiše v državi pozvale, naj odgovori na njihova vprašanja.

Porošenku, ki je na volitvah pred petimi leti zmagal kot velik up, očitno ni uspelo prepričati volivcev, da si zasluži še en mandat.

Leta 2014 je predsednik postal tudi na podlagi velikega uspeha na poslovnem področju. Na čelu svojega podjetja s slaščicami je postal milijarder, zaradi česar se ga je prijel vzdevek "čokoladni baron".

Nihče ga ni jemal resno

Zelenskove predsedniške kandidature sprva nihče ni jemal resno, a je na krilih nezadovoljstva ljudi s politično elito naglo povedel v javnomnenjskih raziskavah.

Porošenko in Zelenski na predvolilnem soočenju. Foto: Reuters
Porošenko in Zelenski na predvolilnem soočenju. Foto: Reuters

Medtem ko podporniki v Zelenskem vidijo "svež veter", mu kritiki očitajo, da je njegov program prazen, in opozarjajo, da si država, ki je v vojni, ne more privoščiti eksperimentiranja s političnim novincem.

Obtožujejo ga tudi, da je zgolj lutka v rokah kontroverznega oligarha Igorja Kolomojskega. Zelenski zanika kakršne koli politične povezave z njim.

Zelenskega primerjajo z ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom, ki je bil prav tako igralec.

Oče dveh otrok prihaja iz industrijskega mesta Krivoj Rog v osrednjem delu države. Ima diplomo pravne fakultete, a se je odločil za kariero na odru.

Pred izvolitvijo je v predvolilni kampanji obljubljal, da bo nadaljeval uresničevanje mirovnega procesa iz Minska, s katerim naj bi se končal konflikt s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine.

Ukrajinci volili novega predsednika