Tovornjak so s kraja odkritja prepeljali na varno lokacijo, kjer bodo nadaljevali vse preiskovalne postopke. Foto: Reuters
Tovornjak so s kraja odkritja prepeljali na varno lokacijo, kjer bodo nadaljevali vse preiskovalne postopke. Foto: Reuters

Policija je sporočila, da je tovornjak v državo pripotoval iz Bolgarije, in sicer s trajektom iz Zeebrugga v Belgiji. Ladja se je zasidrala v Purfleetu okoli 0.30 po krajevnem času, po približno 35 minutah pa je tovornjak zapustil pristanišče, poroča BBC.

V tovornjaku v Essexu našli 39 trupel

V tovornjaku so odkrili posmrtne ostanke 38 odraslih in najstnika.

Bolgarsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so informacije o registraciji tovornjaka prejeli prek svojega veleposlaništva v Londonu. "Tovornjak scania je bil registriran v Varni kot lastništvo podjetja, ki je v lasti irske državljanke," je zapisalo ministrstvo. Bolgarska javna televizija BNR, ki se je sklicevala na anonimen vir, je poročala, da je bil tovornjak registriran v Bolgariji 19. junija 2017, že dan pozneje pa je zapustil Bolgarijo in se vanjo ni več vrnil. Bolgarski premier Bojko Borisov je danes zatrdil, da Bolgarija nima nobene povezave s smrtmi, razen da je bil tovornjak registriran v njej.

Na dogodek se je že odzval britanski premier Boris Johnson, ki ga je označil za "tragičen incident". "Redno prejemam podatke glede poteka dogodkov preiskave, moja pisarna bo tesno sodelovala s policijo v Essexu. V mislih sem z vsemi tistimi, ki so izgubili svoje ljubljene osebe," je dejal Johnson po poročanju BBC-ja.

Policija je že začela identifikacijo žrtev, za katero domnevajo, da bodo potrebovali dalj časa. Prav tako še ni znano, ali gre za mrtve prebežnike, ki so jih hoteli pretihotapiti v Združeno kraljestvo. Zaradi suma umora so aretirali voznika tovornjaka, 25-letnega moškega iz Severne Irske.