Babišu med drugim očitajo nezakonito pridobivanje evropskih stredstev v vrednosti več milijonov evrov. Dialog s protestniki zavrača. Foto: Reuters
Babišu med drugim očitajo nezakonito pridobivanje evropskih stredstev v vrednosti več milijonov evrov. Dialog s protestniki zavrača. Foto: Reuters

Milijarder Babiš je pod pritiskom zaradi preiskav domnevnih goljufij, povezanih z evropskimi subvencijami, in konfliktov interesov zaradi povezav z njegovim nekdanjim poslovnim imperijem, poroča Reuters.

Nezaupnica je prejela le 85 glasov podpore v 200-članskem spodnjem domu parlamenta po 17 urah razprave, ki se je zavleka čez polnoč.

Izid je bil sicer pričakovan, potem ko so socialdemokrati, ANO-jev koalicijski partner, in Komunistična stranka, ki prav tako podpira vlado, sporočili, da se ne bodo pridružili opoziciji pri rušenju Babiša.

Premier zanika krivdo v aferah, preiskave zoper njega pa je označil za zaroto nasprotnikov. O glasovanju o nezaupnici je dejal, da gre za "poskus destabilizirati državo". Kot je dejal, si ne želijo predčasnih volitev, upa pa, da bo vlada obstala do konca mandata. ANO ostaja stranka z največjo podporo z veliko razliko.

Socialdemokrati so sicer podprli Babiša, a njihov odnos je vse ranljivejši. Več predstavnikov stranke se je izreklo za izstop iz vlade.

V nedeljo je več kot 250.000 ljudi protestiralo in zahtevalo, da Babiš odstopi. Šlo je za največje proteste v državi z nekaj manj kot 11 milijonov prebivalcev po padcu komunizma leta 1989.

Predčasne volitve naj ne bi bile verjetne, analitiki pa menijo, da bi lahko Babiš odstopil in za premierja predlagal zvestega kolega, sam pa bi še naprej odločal iz ozadja. Tak scenarij naj bi izpolnil glavno zahtevo opozicije in protestnikov.