Predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa, ki je tudi sam prebolel covid, je v govoru po razglasitvi zmage obljubil nadaljevanje boja proti novemu koronavirus. Foto: EPA
Predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa, ki je tudi sam prebolel covid, je v govoru po razglasitvi zmage obljubil nadaljevanje boja proti novemu koronavirus. Foto: EPA

Po 99 odstotkih preštetih glasovnic je 72-letnik iz konservativne Socialdemokratske stranke (PSD) prejel 61 odstotkov glasov. V govoru po razglasitvi zmage je profesor prava in novinar Rebelo de Sousa napovedal, da bo njegova prednostna naloga boj proti novemu koronavirusu. Volivcem pa se je zahvalil, ker so mu znova izrekli zaupanje v precej težjih časih, kot so bili pred petimi leti, ko je bil prvič izvoljen na položaj. Na prejšnjih predsedniških volitvah leta 2016 ga je podprlo 52 odstotkov Portugalcev.

Na drugo mesto se je med sedmini predsedniškimi kandidati uvrstila nekdanja evropska poslanka, socialistka Ana Gomes z 12,7 odstotka glasov, na tretje Andre Ventura iz nove desničarske populistične stranke Chega (Dovolj), ki ga je podprlo 11,9 odstotka volivcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Volitve zasenčila epidemija, stanje se je močno poslabšalo

Volitve je popolnoma zasenčila pandemija covida-19. Portugalska z okoli desetimi milijoni prebivalcev se po rahljanju ukrepov za božič spopada z novim porastom števila okužb z novim koronavirusom, zaradi katerega so malo več kot teden dni pred volitvami ustavili javno življenje in omejili gibanje.

Odhod na volišča je sicer dovoljen, a so napovedali rekordno nizko udeležbo. Do poldneva je svoj glas sicer oddalo več kot 17 odstotkov volivcev, kar je več kot na volitvah v letih 2016 in 2011. Na koncu je bila volilna udeležba 40-odstotna.

Množično glasovali predčasno

Portugalci so zaradi pandemije lahko pred tednom dni glasovali tudi predčasno. Za to možnost se je odločilo rekordnih 250.000 volivcev. Okoli 13.000 volilnih upravičencev, ki so zaradi novega koronavirusa v karanteni ali pa so oskrbovanci domov za starejše, pa se je registriralo za glasovanje na domu.