V zadnjih letih sta Svet Evrope in ZN Francijo pozivala, naj prepove telesno kaznovanje otrok. Foto: EPA
V zadnjih letih sta Svet Evrope in ZN Francijo pozivala, naj prepove telesno kaznovanje otrok. Foto: EPA

Gre za način kaznovanja, ki ga sicer številni v Franciji še vedno podpirajo, z novim zakonom pa je Francija postala 56. država na svetu, ki povsem prepoveduje telesno kaznovanje otrok.

Prepoved je v torek v zadnjem branju soglasno potrdil zgornji dom parlamenta, senat, medtem ko so jo poslanci spodnjega doma, narodne skupščine, potrdili že novembra lani.

Izglasovanje zakona je bilo pričakovano, čeprav so nekateri izvoljeni parlamentarci proti njemu protestirali, češ da gre za vmešavanje v družinsko življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Franciji je bilo nasilje nad otroki prepovedano že doslej, tudi kot del kazenskega zakonika, a je dopolnilo k definiciji starševske avtoritete v francoskem civilnem zakoniku iz 19. stoletja staršem dopuščalo določeno svobodo, ko gre za "discipliniranje" otrok.

Po podatkih francoske Fundacije za otroke 85 odstotkov staršev v Franciji priznava, da otroke šeškajo oziroma jim dajejo klofute. Poskusi preteklih francoskih vlad za prepoved tovrstne prakse so propadli ob nasprotovanju konservativnih struj, a to se je v zadnjih letih nekoliko zmehčalo.

Zakon ne predvideva kazni za starše

V torek sprejeti zakon sicer ne določa kazni za starše, ki bi novo prepoved kršili. Kot je poudarila vlagateljica zakona, poslanka Maud Petit, je njegov glavni cilj družbo spodbuditi k temu, da spremeni svoj način vedenja. Francija z zakonom končno izpolnjuje mednarodne sporazume, ki se nanašajo na pravice otrok.

Odločitev francoskega parlamenta je pozdravil generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. Svet Evrope je sicer leta 2015 Francijo izpostavil kot državo, ki na področju prepovedi telesnega kaznovanja otrok ne sledi drugim evropskim državam. Leto dni zatem pa je Francijo tudi Odbor za otrokove pravice Združenih narodov pozval, naj izrecno prepove vse oblike telesnega kaznovanja otrok.