Danes 75-letni Preynat je krivdo na sodišču priznal. Spolno je napadel najmanj 80 skavtov, starih med sedem in 15 let. Deset jih je na sodišču tudi pričalo proti njemu, navaja BBC. Preynat je med drugim na sodišču dejal, da se ni zavedal teže svojih zločinov. Tožilci so sicer zanj zahtevali osem let zapora.

75-letni Bernard Preynat, zdaj že nekdanji francoski duhovnik, je med letoma 1971 in 1991 spolno napadel in zlorabil najmanj 80 skavtov, starih med sedem in 15 let. Foto: EPA
75-letni Bernard Preynat, zdaj že nekdanji francoski duhovnik, je med letoma 1971 in 1991 spolno napadel in zlorabil najmanj 80 skavtov, starih med sedem in 15 let. Foto: EPA

Žrtve: Lyonski nadškof prikrival zlorabe
Žrtve so že dlje časa obtoževale Preynatovega nadrejenega, lyonskega nadškofa od leta 2002 Philippa Barbarina, da je prekrival zlorabe. Ker ni prijavil kaznivih dejanj, o katerih se mu je Preynat zaupal leta 2010, ga je sodišče v Lyonu marca lani obsodilo na šestmesečno pogojno kazen. Prizivno sodišče je nato januarja letos kazen razveljavilo in razsodilo, da bi Barbarin moral obvestiti pristojne oblasti, vendar to, da tega ni storil, ni kaznivo dejanje. Barbarin je ta mesec ponudil odstop, kar je papež Frančišek sprejel. Preynatu je Cerkev julija lani prepovedala opravljati duhovniški poklic.

Tožilstvo: Upokojeni francoski kirurg bi lahko zlorabil najmanj 349 ljudi
Sodišče v mestu Saintes na jugozahodu Francije je ob tem v ponedeljek v luči ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom na oktober preložilo sodni proces proti upokojenemu francoskemu kirurgu, ki je obtožen spolnih zlorab in posilstva mladoletnih. Po oceni tožilstva bi bil to lahko največji pedofilski primer v Franciji. Sodni proces proti 69-letnemu Joelu Le Scouarnecu se je začel pretekli teden. Obtožen je napada na štiri otroke. Tožilstvo sicer meni, da bi lahko v svoji več kot 30 let dolgi karieri zlorabil najmanj 349 ljudi.