Svobodnjaki so zagotovo tudi zaradi Stracheja na volitvah doživeli padec podpore. Foto: EPA
Svobodnjaki so zagotovo tudi zaradi Stracheja na volitvah doživeli padec podpore. Foto: EPA

Strache je ob tem še dejal, da bo članstvo v FPÖ zamrznil, in dodal, da zaradi zaščite svoje družine ne želi nobenih političnih funkcij več. Hoče tudi preprečiti novo škodo, ki bo jo lahko utrpeli svobodnjaki, in razkol v stranki. "Pomembno je, da FPÖ ostane pomemben dejavnik v avstrijski politiki," je dejal.

Nekdanji kancler Sebastian Kurz se vrača na to mesto. Foto: Reuters
Nekdanji kancler Sebastian Kurz se vrača na to mesto. Foto: Reuters

Strache je z naznanilom prehitel odločitev o njem, ki naj bi jo organi svobodnjakov sprejeli na popoldanskem zasedanju, ko bodo sicer razpravljali o porazu na nedeljskih parlamentarnih volitvah. Vrsta politikov iz stranke je namreč zaradi afere Ibiza in najnovejše preiskave zaradi suma poneverbe pozivala k najmanj suspenzu članstva nekdanjega prvega moža stranke, omenjala se je tudi izključitev.

Skoraj deset odstotkov manj glasov kot leta 2017

Svobodnjaki so na nedeljskih volitvah osvojili le dobrih 16 odstotkov glasov, kar je skoraj deset odstotnih točk manj kot na volitvah pred dvema letoma. Za tako slab izid naj bi bil v precejšnji meri kriv prav Strache, ki je z vpletenostjo v več škandalov stranki povzročil veliko težav.

Afera Ibiza je odjeknila maja letos, ko se je v javnosti pojavil videoposnetek iz leta 2017, ki je nastal na tem španskem otoku. Na njem Strache domnevni nečakinji ruskega oligarha obljublja vladne posle v zameno za pomoč pred parlamentarnimi volitvami.

Strache je dan po objavi videoposnetka odstopil kot podkancler in vodja stranke, nekaj dni pozneje je parlament izglasoval nezaupnico manjšinski vladi pod vodstvom Kurza. Dunajsko tožilstvo je nato pred dnevi potrdilo še, da zaradi suma poneverbe vodi preiskavo proti Stracheju ter njegovemu telesnemu stražarju in nekdanjemu vodji njegovega urada.