V Mitrovici na Kosovu so na javne površine postavili komore za razkuževanje. Vlada na Kosovu uvaja policijsko uro med 17.00 in 6.00 zjutraj, zaprli so že mejo, javne ustanove, šole in odpovedali vse javne dogodke. Foto: EPA
V Mitrovici na Kosovu so na javne površine postavili komore za razkuževanje. Vlada na Kosovu uvaja policijsko uro med 17.00 in 6.00 zjutraj, zaprli so že mejo, javne ustanove, šole in odpovedali vse javne dogodke. Foto: EPA

"V zadnjih dneh smo dosegli maksimum, ki bo trajal še deset dni," je dejal srbski epidemiolog Predrag Kon in opozoril, da bo v prihodnjih dneh še več okuženih, zato je treba zmanjšati socialne stike med ljudmi. "Poleg vse ukrepov, ki smo jih sprejeli do zdaj, je izolacija najpomembnejša," je dejal.

Država je do zdaj testirala 9626 ljudi. Z novim koronavirusom je okuženih 2447 ljudi, pri čemer jih je 1349 hospitaliziranih. Na respiratorjih je 108 okuženih. Povečalo se je tudi število mrtvih, in sicer za še tri, s čimer je število vseh mrtvih v Srbiji naraslo na 61, smrtnost v državi pa je 2,49-odstotna.

V Beogradu na Karaburmi pa obnavljajo objekt, v katerem bo nova bolnišnica za okužene s covidom-19, v kateri bo 70 postelj. Obnova objekta in postavitev nove bolnišnice je vredna 30 milijonov evrov, končana pa naj bi bila 21. aprila, je na Twitterju sporočil RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin.

Prepoved samoizolacije na domu

Po novem pa se v Srbiji okužene ne smejo več zdraviti doma, temveč morajo v bolnišnico. Takšna navodila sta lokalnim oblastem posredovala ministrstvo za zdravje in inštitut za javno zdravstvo Milana Jovanovića Batuta. Do zdaj so bili okuženi, ki niso imeli simptomov ali pa so imeli blago obliko, lahko v domači oskrbi. Ti se bodo zdaj zdravili v improviziranih začasnih bolnišnicah v Beogradu, Nišu in Novem Sadu.

V begunskih centrih ni okuženih

Komisar za begunce in migracije Vladimir Cucić pa je za Tanjug povedal, da je v Srbiji v sprejemnih centrih trenutno 8700 prebežnikov in da nihče ni okužen z novim koronavirusom. Kot je pojasnil, so centri "hermetično zaprti več kot mesec dni in vanje ne more nihče priti in niti iz njih oditi".

Nadzor avtomobilov pri vstopu v Zagreb. Foto: Reuters
Nadzor avtomobilov pri vstopu v Zagreb. Foto: Reuters
  • Hrvaška: V zadnjem dnevu okuženih novih 60 ljudi

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 60 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Skupaj je zdaj okuženih 1282 ljudi, 167 jih je ozdravelo. V zadnjem dnevu sta umrla dva bolnika, skupaj 18, poroča Jutarnji list. Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je na redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite povedal, da sta umrla 91-letnik, ki je imel tudi kronične bolezni, in 46-letnik, ki ni imel nobene kronične bolezni.

Na respiratorjih je 35 ljudi, kar predstavlja 4,38 odstotka zmogljivosti hrvaškega zdravstva, saj ima država nekaj več kot 800 respiratorjev, danes so dobili devet novih.

Sorodna novica Digitalni nadzor koronavirusa: Kje se družijo evropski telefoni?

Kmalu sledenje prenosnim telefonom?

Na Hrvaškem pa vse bolj razburja informacija, da naj bi država uvedle sledenje prenosnim telefonom okuženih. Sprva je bila to le ideja, ki se je pojavila v poslanski skupini HDZ-ja, zdaj pa o njej javno govori že sam premier Andrej Plenković. Po poročanju portala Index je dejal, da oblasti sicer "ne briga, kdo s kom govori po telefonu".

"Ne glede na to, da določen del družbe meni, da je to priložnost za oblast, da se vtikuje v njihovo zasebnost, bodimo realni – koga od vlade briga, kdo se pogovarja s kom po telefonu. To je zadnja stvar, ki bi me zanimala kot premierja (...) Vsi, ki imajo pametne telefone, pa so že vse dali Googlu in Facebooku, točno vedo, kje ste bili, kaj gledate na medmrežju. O vas vedo vse v vsakem trenutku," je dejal Plenković po poročanju portala Index.

Kazenska ovadba okužene, ki je odšla od doma
Medtem je načelnik zagrebške policije Marko Rašić potrdil, da so v hrvaškem glavnem mestu podali kazensko ovadbo ženske, okužene z novim koronavirusom, ki je odšla od doma. Zaradi širjenja in prenosa nalezljive bolezni ji grozi zaporna kazen do dveh let. "Na žalost nekateri posamezniki ne upoštevajo izolacijskih ukrepov," je dodal Rašić.

Ulice Beograda so tako kot večine evropskih mest prazne. Na fotografiji Ulica Kneza Mihaila. Foto: Reuters
Ulice Beograda so tako kot večine evropskih mest prazne. Na fotografiji Ulica Kneza Mihaila. Foto: Reuters
  • BiH: Oblasti uvajajo vse strožje ukrepe

V Bosni in Hercegovini je za posledicami novega koronavirusa do zdaj umrlo 30 ljudi. Število okužb je preseglo število 700. Ponoči je v Banjaluki umrl še starejši moški, ki je bil tako kot pri vseh dozdajšnjih smrtnih primerih kronični bolnik, okužba pa mu je še poslabšala zapleteno zdravstveno stanje, poroča Hina.

V Banjaluki so ponoči testirali 214 vzorcev. Pri 42 ljudeh so potrdili okužbo. V kliničnem centru v Sarajevu so v istem obdobju testirali 58 vzorcev in potrdili okužbo v štirih primerih. V državo je v ponedeljek prispelo 150.000 testov, ki jih je vlada Federacije BiH-a kupila v Južni Koreji in ki jih bodo razdelili po entiteti, v kateri so do zdaj opravili nekaj več kot 3000 testov.

Na vseh še delujočih mejnih prehodih v federaciji so začeli vzpostavljati šotorska naselja za karanteno in sanitarne inšpekcije. Medtem ko so jih že postavili na mejnih prehodih na severu in vzhodu BiH-a, jih še nimajo na mejnih prehodih Orašje, Kamensko in Neum. Vsi, ki bodo prišli v državo, bodo morali v 14-dnevno karanteno v kraju bivališča, ne bodo pa smeli biti v samoosamitvi.

V entiteti Republiki Srbski pa od torka v okviru izrednih razmer velja uredba o kazni od 500 do 5000 evrov za fizične in pravne osebe, za katere bo policija ugotovila, da širijo lažne vesti in dezinformacije, s katerimi "povzročajo paniko in rušijo javni red in mir".

Predsednica entitete Željka Cvijanović, ki ima po samorazpustitvi entitetskega parlamenta pred desetimi dnevi neomejene pristojnosti, je uveljavila odlok. Kot primere kršitev je navedla "navajanje netočnih informacij o številu mrtvih, oseb na respiratorjih, o razmerah v zdravstvu, institucijah in družbi". Opozicijski politiki v Banjaluki jo obtožujejo, da želi s tem utišati vsakršno kritiko in nadzirati medije.