Hrvaški sindikat prometnih pilotov opozarja na slabo stanje v podjetju. Foto: EPA
Hrvaški sindikat prometnih pilotov opozarja na slabo stanje v podjetju. Foto: EPA

Hrvaška vlada je na petkovi seji soglašala z novim posojilom, ki ga bo Croatia Airlines vzela pri Hrvatski poštanski banki (HPB) in Privredni banki Zagreb (PBZ). Vsaka banka bo posodila po 4,25 milijonov evrov.

Denar je namenjen velikemu tehničnemu pregledu dve letalskih motorjev, so pojasnili. Soglasje hrvaške vlade je potrebno v primeru, ko želijo podjetja v večinski lasti ali solastništvu države posojilo v vrednosti več kot 7,5 milijona evrov.

Croatia Airlines bo posojilo pridobila najpozneje do 30. junija, vrniti pa ga bo morala najkasneje konec leta 2022, je povedal hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković, ki je izpostavil, da soglasje vlade ne pomeni tudi državnega jamstva za posojilo.

Sindikat opozarja na slabo stanje
Medtem je Hrvaški sindikat prometnih pilotov (HSSP) v začetku prejšnjega tedna v novem odprtem pismu opozoril na slabo stanje v prevozniku, posebej na pomanjkanje mehanikov, zaradi česar naj bi zamujal tudi redni tehnični pregled letal. Sindikat je kritičen do poslovnih potez uprave družbe ter meni, da bo nacionalni letalski prevoznik v naslednjih nekaj letih končal v stečaju, če se vodenje ne bo izboljšalo.

Sindikat je napovedal stavko pilotov, mehanikov in kabinskega osebja, potem ko z upravo v 17 mesecih pogajanj ni dosegel soglasja o novi kolektivni pogodbi.

Uprava: Navedbe sindikatov ne držijo
Uprava zavrača navedbe sindikatov ter trdi, da so pogajanja zastala, ker predstavniki sindikata konec lanskega leta niso sprejeli predloga kolektivne pogodbe. Trdi še, da je stara kolektivna pogodba še zmeraj veljavna, zavrača pa tudi navedbe o pomanjkanju mehanikov.

Croatia Airlines je v prvem trimesečju letos ustvarila 84,5 milijona kun (okoli 11 milijonov evrov) izgube, medtem ko je v enakem obdobju lani poročala o devetih milijonih kun (1,2 milijona evrov) čistega dobička.

Hrvaška vlada je na svoji zadnji aprilski seji potrdila, da je Croatia Airlines na seznamu prednostnih strateških državnih podjetjih, ki jih čakata prestrukturiranje in dokapitalizacija, zanjo pa bo država iskala strateškega partnerja.