Mary Lou McDonald je prejel največ glasov poslancev, a premalo, da bi postala premierka. Foto: EPA
Mary Lou McDonald je prejel največ glasov poslancev, a premalo, da bi postala premierka. Foto: EPA

Največ podpore je sicer prejela vodja Sinn Feina Mary Lou McDonald. Dobila je 45 glasov, potrebovala pa bi jih 80. "Ljudje, ki so glasovali za nas, ne gredo nikamor," je ob tem dejala vodja levosredinske stranke, ki velja za nekdanje politično krilo Irske republikanske armade (Ira).

"Zagotovili smo jim, da jih bomo dobro zastopali in da bomo naredili vse za oblikovanje vlade spremembe – in natančno to nameravamo tudi narediti," je poudarila voditeljica.

Na izjemno tesnih volitvah 8. februarja je sicer stranka Fianna Fail za las premagala Sinn Fein. Obe stranki sta osvojili po 37 mest v parlamentu. Na tretje mesto se je uvrstila stranka Fine Gael dozdajšnjega premierja Lea Varadkarja in dobila 35 sedežev v 160-članskem parlamentu, znanem kot Dail Eireann.

Fianna Fail začenja koalicijske pogovore

Micheal Martin, vodja stranke Fianna Fail, je na glasovanju prejel 41 glasov poslancev. Sporočil je, da z neodvisnimi poslanci krepijo pogovore o oblikovanju vlade, prav tako pa je napovedal pogovore za sestavljanje koalicije. Naslednji teden se bo sešel z Leom Varadkarjem in njegovo stranko Fine Gael.

V zadnjem mandatu so bile vloge obrnjene – stranka Fianna Fail je zagotavljala podporo Fine Gaelu za vodenje manjšinske vlade. Pogovori so med dvema desnosredinskima strankama trajali dva meseca.

Martin in Varadkar bi za večinsko vlado potrebovala podporo tretje stranke, vendar oba odločno zavračata sodelovanje s Sinn Feinom.

Varadkar opravlja tekoče posle

Varadkar opravlja tekoče posle, te dni v Bruslju sodeluje na srečanju voditeljev članic EU-ja, ki debatirajo o proračunu. Foto: EPA
Varadkar opravlja tekoče posle, te dni v Bruslju sodeluje na srečanju voditeljev članic EU-ja, ki debatirajo o proračunu. Foto: EPA

Irski premier Leo Varadkar je medtem v četrtek odstopil s položaja in bo do oblikovanja nove vlade opravljal tekoče posle. "Odgovornost je na tistih, ki so ljudem na volitvah obljubili spremembe in dobili zaupanje, da svoj program prinesejo na potrditev v parlament," je na ustanovni seji povedal Varadkar in dodal, da je Fine Gael pripravljen delovati tudi v opoziciji. Varadkar je na glasovanju prejel 36 glasov podpore.

Poleg strank Fianna Fail, Sinn Fein in Fine Gael so svojega kandidata za premierja imenovala tudi stranka Zelenih. Njihov nominiranec je Eamon Ryan.

Ker nihče izmed kandidatov ni prejel dovolj glasov, se pričakovani politični zastoj po volitvah nadaljuje. Obstaja celo možnost ponovnih volitev, na katerih bi Sinn Fein slavil z večjo razliko.