Italija krivi francosko politiko za pribežniški val iz Afrike. Foto: Reuters
Italija krivi francosko politiko za pribežniški val iz Afrike. Foto: Reuters

Di Maio, vodja Gibanja petih zvezd, meni, da je prav Francija kriva za krizo na mejah EU-ja, in ob tem napovedal, da bo temo načel na vrhu EU-ja in drugih mednarodnih telesih.

Do Di Maiovega ostrega napada na sosedo prihaja v času, ko je v Sredozemlju samo v zadnjem tednu utonilo okoli 170 prebežnikov. Tri prebežnike je v petek rešila italijanska mornarica ob obali Lampeduse.

Francosko zunanje ministrstvo je zaradi Di Maiove izjave na zagovor že poklicala italijansko veleposlanico Tereso Castaldo. Neimenovani vir v francoski diplomaciji je po poročanju Reutersa dejal, da ni prvič, da so italijanske oblasti podale "nesprejemljive in agresivne izjave".

Preživeli so povedali, da so bili del skupine 120 ljudi, ki so odpluli iz Libije v četrtek. Po okoli desetih urah na morju se je njihova ladja začela potapljati. V ločeni nesreči se je na zahodu Sredozemlja prevrnila ladja s 53 prebežniki.

Tragediji sta ponovno oživili razpravo o ostri prebežniški politiki, ki jo zagovarja italijanska desničarska vlada. "Hinavci bi bili, če bi še kar naprej govorili o posledicah, ne da bi se ozrli v vzroke. Če danes k nam prihajajo ljudje iz Afrike, je to zaradi evropskih držav, kot je Francija, ki v svojih glavah ni nikdar nehala kolonizirati Afrike," je dejal Di Maio na zborovanju.

V Sredozemlju vsako leto utone na tisoče prebežnikov. Foto: Reuters
V Sredozemlju vsako leto utone na tisoče prebežnikov. Foto: Reuters

Sporni "kolonialni frank"

Politik, ki je tudi minister za gospodarski razvoj, je imel pri tem v mislih CFA-frank, valuto, ki jo še vedno uporabljajo v 14 nekdanjih francoskih kolonijah v Zahodni in Osrednji Afriki. Kritje valute jamči francoska državna blagajna in ima fiksni menjalni tečaj z evrom.

In čeprav pripisujejo CFA-franku zasluge, da zagotavlja afriškim državam finančno stabilnost, zagovorniki popolne neodvisnosti Afrike od Francije valuto tudi pogosto kritizirajo kot ostalino kolonialnih časov. Njihov argument je, da CFA-frank, ustvarjen leta 1945, zavira njihov gospodarski razvoj, saj nimajo nobene besede pri francoski ali evropski monetarni politiki.

"Na desetine afriških držav je, v katerih Francija tiska svojo lastno valuto, kolonialni frank, s tem pa financira francoski javni dolg," je dejal Di Maio, ki meni, da bi moral EU in morda celo ZN Franciji naložiti sankcije zaradi "spravljanja teh držav na beraško palico in mobiliziranja tamkajšnjih prebivalcev". "Afričani imajo svoje mesto v Afriki, in ne na dnu morja," je še pribil.

Gospodarska velesila zaradi kolonij

Di Maio še meni, da bi Francija krepko padla v razvrstitvi mednarodnega gospodarstva, če ne bi imela zaslombe v svojih nekdanjih kolonijah. "Če Francija ne bi imela afriških kolonij, ki jih molze, bi bila šele 15. gospodarska sila na svetu, tako pa je v samem vrhu ‒ in to zaradi svojega početja v Afriki," je dejal.

Di Maio napoveduje, da bo parlamentu predlagal, naj Francijo kaznuje. Foto: EPA
Di Maio napoveduje, da bo parlamentu predlagal, naj Francijo kaznuje. Foto: EPA

Francija je sedmo največje gospodarstvo na svetu in tretje največje v Evropi, za Nemčijo in Veliko Britanijo.

Di Maio je še dejal, da bo njegova stranka v naslednjih tednih parlamentu podala uradni predlog, naj kaznuje Francijo. Ob tem je še ošvrknil francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da bi moral nehati pridigati Italiji glede moralnosti, medtem ko njegova vlada še naprej izkorišča afriške države.

Poleti je namreč Macron okrcal italijansko vlado, ker je zavrnila reševanje prebežnikov na morju, češ da gre za "gnusno" in "nesprejemljivo" politiko.

Italija je vse kritike zavrnila, ob tem pa francosko vlado obtožila dvoličnosti. Odnosi med francosko in italijansko vlado so že tako napeti, saj je Di Maio ‒ skupaj s protipriseljenskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem ‒ podprl protestniško gibanje rumenih jopičev, ki je na ulicah Francije že od novembra.