Po podatkih ZN-a je v Itaijo od oktobra leta 2018 do januarja letos prišlo 2.458 prebežnikov. Foto: Reuters
Po podatkih ZN-a je v Itaijo od oktobra leta 2018 do januarja letos prišlo 2.458 prebežnikov. Foto: Reuters

Humanitarne organizacije opozarjajo, da je to posledica novega zakona o priseljevanju, po katerem je postopek za pridobitev azila ustavljen za "posameznike, nevarne družbi", poleg tega pa v državi ne smejo več ostati tisti, ki niso dobili statusa begunca, a se v domovino ne morejo vrniti.

Od oktobra so italijanske oblasti tako zavrnile t. i. humanitarno zaščito več kot 7.000 ljudem. Januarja letos so odobrile le 150 prošenj, januarja lani pa še 2.091, kar pomeni, da se je močno povečalo število priseljencev brez pravnega statusa, piše Guardian.

"T. i. Salvinijev zakon bo še naprej povzročal rast števila nezakonitih prebežnikov v Italiji," je dejal Matteo Villa, raziskovalec iz miselnega središča Inštitut za politične vede (ISPI), ki je zbral podatke. "Po naših napovedih bi lahko v Italiji kmalu nezakonito živelo že več kot 670.000 prosilcev za azil, tudi zato, ker jih vlada ne bo zmogla deportirati v države izvora," je dodal. V povprečju uradi potrebujejo 19 mesecev, da obravnavajo prošnjo za azil.

Število prebežnikov, ki prihajajo v Italijo, je sicer za 80 odstotkov manjše kot na vrhuncu begunske krize. Leta 2018 je v državo tako prišlo 23.126 prebežnikov, leto predtem pa 118.914.

Italijanska vlada je sicer napovedala, da bo v domovino deportirala skupno 500.000 ljudi. Trenutno v domovino pošlje v povprečno 500 prebežnikov na mesec, kar je manj kot prejšnja vlada. "Če bomo želeli deportirati vse prebežnike, ki so jim zavrnili prošnjo za azil, bo to trajalo skoraj stoletje," je dodal Villa.