Italijanska policija ni objavila imen domnevnih okoriščevalcev, sporočili so le, da gre za osem posameznikov. Foto: EPA
Italijanska policija ni objavila imen domnevnih okoriščevalcev, sporočili so le, da gre za osem posameznikov. Foto: EPA

Gre za pogodbe o nabavi več kot 800 milijonov zaščitnih mask FFP2 in FFP3 ter tudi kirurških mask v skupni vrednosti 1,25 milijarde evrov. Pogodbe je v imenu italijanske vlade podpisal komisar za koronavirusno krizo Domenico Arcuri.

Italijanska finančna policija navaja, da je skupina posrednikov prejela "več deset milijonov evrov" nezakonitih provizij od kitajskih konzorcijev. Tožilstvo osmerico obtožuje trgovanja z vplivom, trgovanja z ukradenim blagom in pranja denarja.

Policija je v sklopu preiskave zasegla za 70 milijonov evrov premoženja – nepremičnine, deleže v finančnih in zavarovalnih družbah, delnice podjetij ter luksuzne izdelke, kot so nakit in ure, avtomobili, motorji in jahta, poroča The Local Italy.

Finančna policija. Foto: EPA
Finančna policija. Foto: EPA

Tožilstvo uradu komisarja Arcurija medtem očita, da ni pokazal interesa za vzpostavljanje neposrednega odnosa s kitajskimi dobavitelji, ampak se raje zanaša na majhne posrednike, ki pri tem računajo predvsem na lasten zaslužek na račun epidemije.

Arcurijev urad sicer odgovarja, da so bili žrtev prevare in bodo sodelovali s tožilstvom ter razmišljajo o vložitvi odškodninske tožbe.

Zaslužkarjem naj bi sicer po poročanju dnevnika Corriere della Serra stopili na prste že lansko pomlad, ko se je Italija spopadala s prvim valom epidemije.

Naključno odkritje ponarejenih mask v Španiji

Zločinske posle z zaščitnimi maskami so medtem razkrili tudi v Španiji, in sicer popolnoma naključno, poroča DPA. Ob posredovanju zaradi nezakonitih zabav v nekem hotelu v kraju Leganes, blizu Madrida, je namreč policija odkrila približno štiri milijone ponarejenih mask.

Obenem so zasegli celo stroj, s katerim so na maske – šlo naj bi za maske FFP2 in KN95 kitajske izdelave – nezakonito odtiskovali oznako CE. Ta sicer potrjuje, da določen izdelek izpolnjuje bistvene zahteve glede varnosti potrošnikov, zdravja ali varovanja okolja, kot jih določajo pravila Evropske unije. Upravniku omenjenega hotela očitajo ponarejanje in ogrožanje javnega zdravja.