V Milanu se je čez dan zbralo več sto protestnikov proti vladni spremembi. Foto: Reuters
V Milanu se je čez dan zbralo več sto protestnikov proti vladni spremembi. Foto: Reuters

Italija je zveze istospolnih parov legalizirala leta 2016 kljub nasprotovanju katoliških in konservativnih skupin, ni pa tem parom dodelila pravice do posvojitev otrok, češ da bi to spodbujalo nadomestno materinstvo, ki ostaja nezakonito.

Ker na tem področju ni jasne zakonodaje, so nekatera sodišča dovolila istospolnim parom, da posvojijo otroke enega od partnerjev, župani nekaterih mest, vključno z Milanom, pa so registrirali tudi otroke, ki so jih rodile nadomestne matere.

Milanski levosredinski župan Giuseppe Sala je v ponedeljek sporočil, da je prejel pismo notranjega ministrstva, ki od njega zahteva, naj preneha registrirati otroke istospolnih parov.

"To je očiten korak nazaj s političnega in družbenega vidika. Skušam se postaviti v kožo tistih staršev, ki so mislili, da lahko računajo na to možnost v Milanu," je dejal v nekem podkastu in obljubil, da se bo boril proti spremembam.

Prizor s shoda. Foto: Reuters
Prizor s shoda. Foto: Reuters

Ustanovitelj t. i. Gejevske stranke (ital. Partito Gay) Fabrizio Marrazzo je medtem sporočil, da na registracijo trenutno čaka okoli 20 otrok, poroča Guardian.

Italijansko notranje ministrstvo se sicer sklicuje na sodbo najvišjega italijanskega sodišča in trdi, da morajo starši pridobiti zakonito priznanje otroka le tako, da sodišče izrecno odobri posvojitev.

Župan Sala je sporočil, da bo ukaz ministrstva upošteval, a da se bo še naprej politično boril za pravice istospolnih staršev in njihovih otrok do priznanja.

Nova poteza vlade v Rimu je naletela na obsodbe LGBT+-aktivistov, ki pravijo, da je ukrep vlade nepravičen in diskriminatoren.

Protesti proti omejevanju pravic istospolnih partnerjev

V Milanu se je medtem zbralo več sto nasprotnikov poteze vlade. "Razložite mojemu sinu, da nisem njegova mati," je pisalo na enem od napisov med številnimi mavričnimi zastavami. Na shodu so bili tudi Elena Schlein, novoizvoljena vodja levosredinske Demokratske stranke, in več drugih opozicijskih politikov.