Predsednik Mattarella je dal pogajalcem na voljo štiri dni. Trije so že minili. Foto: Reuters
Predsednik Mattarella je dal pogajalcem na voljo štiri dni. Trije so že minili. Foto: Reuters

Z dogovorom bi se v Italiji izognili predčasnim volitvam, ki si jih močno želijo na desnici pod vodstvom krivca za padec dozdajšnje vlade, vodje Lige in ministra za notranje zadeve Mattea Salvinija.

Pogajalci doslej niso dosegli še nobenega dogovora. Največje jabolko spora je vprašanje, kdo naj bi postal predsednik nove vlade, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Ko je Gibanju petih zvezd in Demokratski stranki postalo jasno, da bi lahko kompromis o vladnem programu z očitno socialno in okoljsko noto dosegli že s temeljnimi političnimi prijemi, se je odprlo vprašanje premierja.

Vodja Gibanja Luigi Di Maio vztraja, da naj tudi novo vladno koalicijo vodi Giuseppe Conte. Le z njim, menijo pri Gibanju, bodo svojo volilno bazo prepričali o zavezništvu z dovčerajšnjimi zapriseženimi nasprotniki.

Demokratska stranka hoče medtem drugačno premiersko ime, ki bi "vladi diskontinuitete" dalo tudi simbolno noto. Zavedajo se, da bodo v vladi manjšinski partner, zato njen vodja Nicola Zingaretti predlaga predsednika poslanske zbornice Roberta Fica, sicer člana Gibanja petih zvezd, a levičarja. Fico to možnost za zdaj zavrača.

Liga ni obupala nad novo koalicijo z Gibanjem

V senci pogajanj še vedno čaka Matteo Salvini. Liga Gibanju nenehno pošilja ponudbe, da bi nekdanje zavezništvo zakrpali, a žrtev Salvinijevega avgustovskega manevra, premier v odstopu Conte, konec tedna v Biarritzu ni puščal dvomov: nove naveze z Ligo ne bo.

S tem je oslabil položaj "svojega" Luigija Di Maia, ki je džokerja vrnitve k Salviniju hranil za primer krize v koaliciji z Demokrati. Toda z izjavo je tudi okrepil položaj Nicole Zingarettija, ki pa Conteja še vedno izključuje kot premierja.

Ponedeljek naj bi prinesel dvoje: jasen namig, ali je nova vlada Gibanja petih zvezd in Demokratske stranke sploh mogoča, ter časovnico torkovih posvetov pri predsedniku republike, ob koncu katerih bo Mattarella tudi presodil, ali ne bi kazalo raje razpisati novih volitev.