Papež Benedikt XVI. je s pložaja odstopil leta 2013. Foto: AP
Papež Benedikt XVI. je s pložaja odstopil leta 2013. Foto: AP

Že v ponedeljek pa so se pojavila tudi ugibanja, ali je Benedikt sploh vedel, da bodo njegove misli objavljene v knjigi in da se bo njegovo ime znašlo na njeni naslovnici – ali pa je bil žrtev manipulacije.

Plakat za film Dva pepeža v Vatikanu. Foto: EPA
Plakat za film Dva pepeža v Vatikanu. Foto: EPA

Plakat za novo filmsko uspešnico Dva papeža je na pročelju pred Vatikanom dobil dvoumen pomen.

Razlog je knjiga z naslovom Iz globočine najinih src: duhovništvo, celibat in kriza Katoliške cerkve, ki bo v sredo izšla v soavtorstvu Frančiškovega skeptika, gvinejskega kardinala Roberta Saraha, in nekdanjega papeža Benedikta XVI.

"To je prvič, da se je Benedikt XVI. postavil na eno stran v "državljanski vojni" znotraj Cerkve, saj se je zavzel za stališče tiste strani znotraj Cerkve, ki nasprotuje reformam papeža Frančiška in ki zavrača kakršno koli spremembo v sistemu celibata," je za TV Slovenija povedal višji vatikanski analitik in avtor Marco Politi.

Frančišek I. pred dilemo

V knjigi se Ratzinger zavzema za nujnost duhovniškega celibata –, in to ravno v času, ko Frančišek pretresa priporočilo oktobrske škofovske sinode, naj Katoliška cerkev rešuje vprašanje pomanjkanja duhovnikov v odročnih predelih sveta z duhovniškim posvečenjem izkušenih poročenih mož, ki so prej že postali diakoni.

"Frančišek I. se je znašel v zelo zahtevnem položaju, v težkem položaju. V prihajajočih tednih mora postreči s svojim povzetkom amazonske sinode in v njem bo moral biti zelo jasen glede svojega stališča do tega predloga. Ali želi posvetiti poročene moške v Amazoniji, kar bi utegnilo oslabiti celibat med duhovniki po vsem svetu, ali pa bo zaradi tradicije ohranil zdajšnje stanje," pa meni Edward Pentin, vatikanski dopisnik za ameriški konservativni katoliški časnik National Catholic Register.

Kardinala Roberta Saraha nekateri celo omenjajo kot kandidata za naslednjega papeža. Foto: EPA
Kardinala Roberta Saraha nekateri celo omenjajo kot kandidata za naslednjega papeža. Foto: EPA

Je šlo za manipulacijo?

Mnogi vatikanisti pa se sprašujejo, ali je onemogli 92-letni Ratzinger sploh podpisal knjigo ali pa ga je kdo zmanipuliral.

Po navedbah časopisa Corriere della Sera naj bi po mnenju ljudi iz njegovega kroga šlo za "očitno založniško in medijsko potezo, ki je Benediktu popolnoma tuja", saj da "ni napisal knjige s kardinalom Sarahom".

Ta v svoj zagovor navaja pisma, ki si jih je izmenjal z njim.

"Svečano izjavljam, da je Benedikt XVI. vedel, da bo najin projekt imel obliko knjige. Lahko rečem, da sva si izmenjala številne osnutke popravkov," je dejal Sarah, ki je sicer na čelu vatikanskega liturgičnega urada, nekateri pa ga celo omenjajo kot kandidata za naslednjega papeža.

Nastali položaj dodatno izpostavlja bitko med konservativno in progresivno strujo znotraj Vatikana, ki je izbruhnila po odstopu Benedikta XVI. leta 2013 in izvolitvi Frančiška I. za njegovega naslednika.

Benedikt XVI. Zahteva umik svojega imena iz knjige