Angela Merkel bo zapustila svojo pisarno le nekaj dni po tem, ko bo končala drugi najdaljši staž kanclerke v zgodovini povojne Nemčije. Da bi po številu kanclerskih dni prehitela Helmuta Kohla (1982–1998), ki je opravljal to delo 5870 dni, bi morala na mestu kanclerke ostati do decembra. Foto: Reuters
Angela Merkel bo zapustila svojo pisarno le nekaj dni po tem, ko bo končala drugi najdaljši staž kanclerke v zgodovini povojne Nemčije. Da bi po številu kanclerskih dni prehitela Helmuta Kohla (1982–1998), ki je opravljal to delo 5870 dni, bi morala na mestu kanclerke ostati do decembra. Foto: Reuters

"Želim si, da bi v določenem trenutku sama našla pravi čas za odhod iz politike, ne želim biti napol mrtva razbitina," je dejala Angela Merkel leta 1998 kot mlada političarka nemški fotografinji Herlindi Koelbl.

23 let pozneje, ob koncu svojega dolgoletnega vodenja nemške vlade, se bo drevi kot kanclerka poslovila na slovesni prireditvi, ki jo tradicionalno organizirajo nemške sile (Bundeswehr), z neposrednim televizijskim prenosom. Poleg nenavadnega izbora poslovilne pesmi Nine Hagen Du hast den Farbfilm vergessen (Pozabil si barvni film), ki je izzvala vprašanje, "kako dobro sploh poznamo Angelo Merkel?", je vse več ugibanj, kaj bo ta evropska voditeljica počela po odhodu v "kanclersko upokojitev". Vodenje Nemčije bo prevzel Olaf Scholz. Kot novi kancler naj bi prisegel v ponedeljek, 6. decembra.

"Odločila sem se, da prvič: ne bom delala ničesar in da bom počakala na tisto, kar bo prišlo," je odgovorila na vprašanje o svoji prihodnosti v Duesseldorfu, kjer je bila na odru gostja z nigerijsko pisateljico Chimamando Ngozi Adichie.

Tudi med državnim obiskom v Washingtonu julija letos je zatrdila, da si bo najprej privoščila počitek oziroma ne bo sprejemala morebitnih vabil.

"Seveda pa jih bom dobila," se v Duesseldorfu ni sprenevedala. "Vendar, če bi znova začela snovati načrte le zato, ker se bojim praznine, te strašne praznine – tega ne želim narediti," je bila jasna. Kot je poudarila, se v svoji dolgoletni politični karieri ni nikoli vprašala, kaj bi jo v življenju morebiti še utegnilo zanimati. "Morda pisanje knjig, predavanje, pohodništvo, kaj če bi bila rada le doma, morda potovala po svetu? Ker bom stara 67 let, nimam več časa na pretek."

Sorodna novica Angela Merkel presenetila - za glasbeno željo si je izbrala pankerico Nino Hagen

Tudi nemški portal Deutsche Welle se sprašuje, kateri bo naslednji korak voditeljice, ki je nedavno prejela častni doktorat univerze Johnsa Hopkinsa v Nemčiji, "poleg tega, da kuha nenavadne obroke". Kanclerka je namreč znana po peki slivove pite z maslenimi drobljenci in kuhanju krompirjeve juhe, tako zelo tipične nemške jedi predvsem v teh hladnejših dneh leta.

Usoda kanclerke navdihuje celo umetnike

Njen umik z vrha vlade je zaznamoval celo generacijo, ob koncu kanclerske kariere pa je postala tudi vir navdiha umetnikov. Fotograf Andreas Mühe jo je upodobil (na fotografiji je njena dvojnica) v nekoliko zenovskih okoljih, ko sama s šopkom rož sedi v popolnoma beli spalnici ali pa se vzpenja po kovinski lestvi iz mirnega bazena, stoji v tihem parku pod smreko – vseskozi s hrbtom obrnjena proti fotografskemu objektivu, s pogledom uzrta v naravo, "v nič" – beseda, ki jo je večkrat izrekla sama.

Kanclerka je navdihnila tudi kriminalko Gospodična Merkel: Umor v Uckermarku (Miss Merkel: Mord in der Uckermark). Protagonistka, ki nosi njeno ime, je zasnovana po njeni podobi, tudi fizični.

Pisec dela David Safier v knjižnem delu izhaja iz premise, da se bo nemška političarka hitro naveličala svojega življenja na podeželju v Brandenburgu, saj da jo "dolgi sprehodi in peka pit lahko zamotijo le za kratek čas".

Mesečna plača 35.000 evrov, pokojnine skoraj pol manj

"Pa vendar, ali lahko nekdo, ki je imel svoj dan načrtovan od jutra do večera in ki nosi tako veliko odgovornosti, resnično izpreže z danes na jutri?" se sprašuje avtorica članka Kaj bo prinesla prihodnost za Angelo Merkel? Sabine Kinkartz za Deutsche Welle.

Kot piše, je finančna varnost voditeljice, ki kot kanclerka zasluži 25.000 evrov na mesec in še dodatnih 10.000 evrov kot članica nemškega parlamenta (bundestag), zagotovljena. Poleg tega bo še tri mesece po koncu mandata prejemala polno plačo, v prehodnem obdobju za največ 21 mesecev pa polovico tega zneska.

Višina njene pokojnine bo sicer odvisna od plač, ki jih je prejemala na različnih državnih položajih: od dela kanclerke do vladne ministrice in poslanke v parlamentu. "Natančne enačbe za izračun njene pokojnine, ki se spuščajo na pet decimalnih števil, so navedene v t. i. zveznem ministrskem zakonu iz leta 1953. Kanclerji so po najmanj štirih letih mandata upravičeni do 27,74 odstotka svojega zaslužka. Z vsakim dodatnim letom mandata pa se to zviša za 2,39167 odstotka do največ 71,75 odstotka," navaja Sabine Kinkartz.

Parlament ji je odobril devet polno zaposlenih

To pomeni, da bi njena pokojnina lahko znašala okoli 15.000 evrov mesečno, poleg tega pa bo imela do konca življenja na razpolago osebne varnostnike in državni avtomobil z voznikom. Pripada ji tudi pisarna v parlamentu v Berlinu, vključno z zaposleno vodjo pisarne, dvema svetovalcema in tajnico oziroma tajnikom.

Ko ji je parlament odobril devet polno zaposlenih ljudi, je marsikdo zastrigel z ušesi. Ob prejemu prej omenjenega (že njenega 18.) častnega doktorata je glede svoje prihodnosti izjavila: "Morda bom poskušala kaj brati, potem se mi bodo oči zaprle, ker sem utrujena, malo bom spala, potem pa bom videla, kaj me čaka."

New York Times je njeno izjavo komentiral, češ da je to veliko zaposlenih za nekoga, "ki namerava le ležati na kavču in brati knjige".

Kanclerji dobro unovčili svojo politično preteklost

A nekdanji nemški kanclerji se dobro znajdejo tudi v svoji postkanclerski vlogi.

Helmut Schmidt, ki je svoje delo končal z mandatom leta 1982, je postal soizdajatelj tednika Die Zeit. "Imam pravilo, da ne predavam za manj kot 15.000 dolarjev," je samozavestno izjavil v intervjuju pred devetimi leti. Tudi Helmut Kohl in Gerhard Schröder sta dobro unovčila svojo politično preteklost. Kohl je ustanovil svetovalno podjetje za politične in strateške zadeve. Dobro pa je bil plačan kot lobist in svetovalec.

Glede Schröderja pa je znana zgodba, ko ga je le nekaj mesecev po odhodu s položaja kanclerja angažiral Nord Stream – ta je v lasti ruskega plinskega velikana Gazproma.

Sorodna novica "Svet se spreminja hitro, nemška politika malce počasneje"

Ravno s tem namenom so v Nemčiji spremenili zakonodajo, po kateri mora kancler(ka) pred prehodom v zasebni sektor za to dobiti dovoljenje posebnega urada, novo delo pa ne sme biti v navzkrižju z javnim interesom. Če bi etična komisija, ki svetuje vladi, ugotovila, da ni tako, bi moral nekdanji kancler(ka) z nastopom nove funkcije počakati do 18 mesecev.

Delo na ameriški univerzi ali v EU-ju?

Bi torej Angelo Merkel zanimalo delo v zasebnem sektorju ali zgolj izvajanje častne funkcije? Pojavljala so se ugibanja, da bi lahko sprejela delo na kakšni od univerz v ZDA (kjer bi lahko brala tiste knjige). Pa tudi upanja, da bi morebiti prevzela vodenje kakšne pomembnejše funkcije v Evropski uniji ali v kateri drugi mednarodni instituciji.

Za zdaj je znano le to, da bo po vsej verjetnosti ostala v Berlinu, kjer dela tudi njen soprog, 72-letni vrhunski kvantni kemik Joachim Sauer.

"Sem sicer že dovolj star, da bi se lahko upokojil, toda delo na inštitutu so mi podaljšali za eno leto, ker še niso našli nekoga mlajšega, ki bi nadaljeval moje delo. Potem ko bodo našli zamenjavo, me ne bo več plačeval inštitut, ampak center odličnosti, ki ga financira nemška raziskovalna fundacija. Dobil sem namreč sredstva, tako imenovani grant za raziskave, ki bi jih rad nadaljeval, in za ta projekt bom zaposlil še dva mlajša sodelavca. Saj veste, človek nima nikoli dovolj časa za vse stvari, ki bi jih rad naredil," je dejal pred leti v intervjuju za Delo.

Pogodbo je letos znova podaljšal, in sicer do konca naslednjega leta, delal pa bo kot višji raziskovalec na univerzi Humboldt v Berlinu.

Angela Merkel kot antipankovska pesem Nine Hagen

In Angela Merkel? Tako kot je ta trdoživa političarka iz Vzhodne Nemčije prišla, se zdaj pred domačo javnostjo tudi poslavlja. V svojem slogu, pod svojimi pogoji, tudi glede v tančico skrivnosti zavitega ugibanja o njeni prihodnosti.

Če so ji na začetku kariere metali polena pod noge, ker je bila ženska in ker je bila iz Vzhodne Nemčije, jim je trmasta znanstvenica po izobrazbi, danes nič več Kohlova deklica, temveč Mutti (mati) nemškega naroda, ob odhodu dala vedeti, da se jim je na vmesni poti zgodila Angela Merkel, pa četudi sprva kot "napaka" v sistemu, kot antipankovska pesem Nine Hagen, za katero se zdi, kot da poje namesto nje, češ če nisi dojel, kar se je zgodilo, je prepozno: "Du hast den Farbfilm vergessen, mein Michael. Nun glaubt uns kein Mensch, wie schön's hier war haha, haha. Du hast den Farbfilm vergessen bei meiner Seel', Alles blau und weiß und grün und später nicht mehr wahr". (Pozabil si barvni film, moj Michael. Zdaj nama nihče ne verjame, kako lepo je bilo tukaj haha, haha. Pozabil si barvni film, pr' moji duši, vse modro in belo in zeleno in pozneje nič več resnično).

* Gerhard Schröder je ob svojem slovesu izbral pesem My Way Franka Sinatre, Helmut Kohl pa Odo radosti Ludwiga van Beethovna.