Vladimir Putin (levo) in Kim Džong Un (desno).
Vladimir Putin (levo) in Kim Džong Un (desno). "Hvala, da ste nas povabili kljub polnemu urniku," se je Kim zahvalil ruskemu predsedniku. Ta je povedal, da Kima gostijo na kozmodromu, ker kaže "veliko zanimanje za raketno inženirstvo." Foto: Reuters

"Vesel sem, da vas vidim. To je naš novi kozmodrom," je severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v ruskem vesoljskem središču v Vostočnem na vzhodu Rusije pozdravil ruski predsednik Vladimir Putin. Voditelja sta si ogledala kozmodrom, med drugim so Kimu predstavili najnovejše tehnične pridobitve, skupaj naj bi si ogledala tudi izstreliščni kompleksa za Sojuz-2. Omenjeni kozmodrom so zgradili leta 2016, približno deset let po tem, ko je Putin zanj prižgal zeleno luč. Kot je dejal, želi, da je Rusija pri vesoljskem raziskovalnem programu manj odvisna od drugih držav.

Po ogledu kompeksa je potekalo dvourno srečanje voditeljev za zaprtimi vrati, z delegacijama pa tudi na štiri oči, poročajo agencije. Kasneje sta na kosilu nazdravila na tesnejše sodelovanje in prijateljstvo med državama, kot je dejal Putin, Kim pa je nazdravil v čast Putinovemu zdravju.

Severnokorejska delegacija je po srečanju že zapustila Vistočni. Kim je v 12 letih na oblasti opravil le sedem poti v tujino, vse v letih 2018 in 2019. Foto: Reuters
Severnokorejska delegacija je po srečanju že zapustila Vistočni. Kim je v 12 letih na oblasti opravil le sedem poti v tujino, vse v letih 2018 in 2019. Foto: Reuters

Na vprašanje, ali bo Rusija Severni Koreji pomagala izdelovati satelite, je Putin odgovoril, da je to razlog, da obisk poteka v Vostočnem, BBC navaja poročanje ruske agencije Ria. Severna Koreja je bila letos doslej dvakrat neuspešna pri izstrelitvi satelitov v orbito.

Tiskovni predstavnik Kremlja je potrdil, da bosta Pjongjang in Moskva sodelovala na "občutljivih področjih," o katerih pa so govorili za zaprtimi vrati. Pogovorov se je udeležil tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Putin je po srečanju dejal, da sta s sogovornikom odprto izmenjala stališča glede vrste vprašanj, napovedal pa je tudi, da bo Kim obiskal ruske tovarne, vojaške in zasebne, v Komsomolsku in Vladivostok.

Kim je Putinu zagotovil, da bodo ruske sile dosegle "veličastno zmago" nad svojimi sovražniki. "Prepričani smo, da bodo ruska armada in ljudje gotovo veličastno zmagali v svetem boju, da bi kaznovali zlo," je dejal Kim in dodal, da je prepričan, da bodo ruske enote nadaljevale "tradicijo zmagovanja in izkazale neprecenljive vrline na frontah v posebni vojaški operaciji."

Tiskovni predstavnik Kremlja je kasneje dejal, da sta se voditelja dogovorila za tesnejše sodelovanje na vseh področjih, tudi pri vesoljskem programu. Putin je napovedal, da bodo Pjongjangu pomagali pri razvoju satelitov , glede vojaško-tehničnega sodelovanja med državama pa je dejal, da se bo Rusija držala vseh mednarodnih obveznosti, a da vidi možnosti za sodelovanje s Pjongjangom v okviru obstoječih pravil.

Po besedah tiskovnega predstavnika pa voditelja nista govorila o tveganju za jedrsko vojno.

Severnokorejskega voditelja spremlja njegova sestra. Foto: Reuters
Severnokorejskega voditelja spremlja njegova sestra. Foto: Reuters

Pričakovati je dogovor o izmenjavi orožja za humanitarno pomoč

Ali sta državi, proti katerima je uvedena vrsta sankcij, sklenili dogovor o izmenjavi orožja za humanitarno pomoč, ni znano. Rusija potrebuje za vojno v Ukrajini veliko orožja, Severna Koreja na drugi strani pa je med najbolj oboroženimi državami na svetu. BBC navaja profesorja z univerze za severnokorejske študije Kim Dong-yupa, ki predvideva, da bo Severna Koreja najverjetneje Rusiji ponudila strelivo in izstrelke, mogoče tudi starejše rakete. Po nekaterih podatkih ima Pjongjang več deset milijonov izstrelkov in raketnega orožja, ki ga je nagrmadil v preteklih desetletjih.

Medtem je Južna Koreja sporočila, da je Severna Koreja ponoči izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega.

Kim Putinu zagotovil podporo v boju proti imperializmu